Ze hoeft niet bang te wezen dat ik lieg dat, ik ’n dominee bin.

(Column) DOKKUM – Noh, ’t is wat. Ik úter in een post op facebook dat ik depri bin: ”What doesn’t kill you makes you stronger. ‘N wonder dat ik nog niet ’n helhond bin…” Ik meld derbij dat ik last hew fan de bladsjes die fan de bomen falle en wat denkst? Die lieve facebookfriends reagere uitermate lakoniek: ,,Must de helhond ’s útlate.” of ,,Ik voel ’n column an kommen.” Suust ze niet?

Ik staan hier te jammeren omdat, ik overweeg om over de groate privacydrempel heen te stappen en eventueel ’n húshoudster fan de WMO toe te laten in myn heilige keet. De keet die bezit weest is fan Veilig Thuis en Jeugdzorg die dus, deur valse meldingen an die instaansjes, myn heule húshouding naar de hel skopt hewwe. Dan sil ik dus nou myn keet overgeve mutte an de oren en ogen fan die organisaasjes: de húshoudelijke hulp.

Ik mut myn krachten verdele en kin na 33 jaar ellende met myn heupen alles bijna niet meer zelf doen. De enige keren dat ik op de benen bin is fan de Almost Harley naar en ’n slag deur de Jumbo en hier en daar gericht ’n bezoekje aflége. As ik ’n fyts ophang in ’t hok om ‘m op te knappen dan kin ’t weze dat dat ophangen in de haken de enige activiteit is op die dag. Ik hou niet meer fan kuieren terwijl dat juust ontspanning geve mut en òk fytsen gaat moeilik omdat ik skeef groeit bin en de heupen briek op ’t zadel zitte. Krekt as fyts ik as ’n trein die naast de rails riidt. Dus, ik kin hier wel in janken útbarste. Ik was krekt fan plan om vuil an de drank te gaan. En dan? Dan frage ze hier verdorie om tien veur twaalf ’s avonds nog om ’n column.

An de andere kant, ’n húshâldster bringt òk weer wat perspectief in ’t leven. Vroeger, in de jaren vijftig ongeveer, trouwde de man des huizes met de húshoudster na ’t overlijden fan syn frou. Behalve ’n dominee. Die pakte har gewoan terwijl syn frou nog leefde. Vervolgens loog die dominee alles bij mekaar om syn ambt te behouden. De kerkeraad werd in de hele hoedanigheid om de tún leidt en die hield vervolgens de kerk in de midden.

Derom bin ik gien dominee wurden. As ik hier ’n húshoudster binnen de muren krij dan hoeft ze niet bang te wezen dat ik ‘rom líeg dat, ik ’n dominee bin. Ik doen gewoan krekt asof.

Harmen Poortman