Ik gooi haar in de vriezer met ’t hoofd in de bovenste la.

(Column) DOKKUM – Ik hew iets deen wat niet in line is met de gereformeerde kerk: De wasmachine draaid op sundag. Tweu keer. Eerst de vitrage fan ’t achterraam en toen ók fan voor. Ik hew om ’n zegen vraagt want, ze zagen d’r út as ’n turk. Echt verskrikkelik. Ik hew gien skoanâlders mar, die wuuden hier sowieso ók niet komme, su vreselik.

‘K hew eerst googled hoe ik de wasmachine instelle moest mar, ik bin d’r útkommen. En dan deel ik dat op facebook om te checken hoeveul froulje d’r binne die my verbetere kinne. Nou, praktisch gienéén. Ik denk dan ók by myself: ,,Harmen, dou hewst niet ’n wiif noadig. Dou rest dy wel.

Mar financiëel kin ’t wel beter. Ik werk veur de katse vioal. As ik denk dat ik vierhonderd overhoue kin an ’t einde fan de maand dan, kost ’t my úteindelik zeshonderd. Dat, weet je wel?

En derom hew ik besloaten dat ik opzoek gaan naar ‘r ryk wiif. Ien met ’n paar mijoen op ‘e bank. En dan trouw ik met haar in gemeenskap fan goederen en dan hak ik haar in stukken. Ik gooi haar in de vriezer met ’t hoofd in de bovenste la. En ik striik alles op.

Maar toen kwam Henk Aartsma hier by my om ’n bierke. En hy waarskuwde my: ,,Harmen, astou d’r niet om denkst bist self an de beurt.”

Fijne sundagavond,

Harmen