Corona, even relativeren… Kan dat?

Dokkum – ‘T is niet best. Dat voorop gesteld. Echt ik weet dat heel veel mensen in acute angst leven. Er zijn ook mensen die zijn spontaan het hele spoor bijster. En ik snap dat. Volkomen.

Toch wil ik hier enige verlichting bieden. Enige relativerende inzichten. Oke, Jensen heeft daartoe getracht. Ik doe het iets compacter. Vooral voor de regio waar ik in woon, Noardeast-Fryslân. Daar wordt van gemeld dat er 1 besmet persoon zich onder ons bevindt. Volgens Wâldnet.nl zou het gaan om 6 personen in heel Friesland maar ik vind er niet zes terug in de statistieken van het RIVM over Noardeast-Fryslân. Laten we even wel wezen.Bovendien, die ene in Noardeast-Fryslân, uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat diegene ergens boven Dokkum buitenuit woont en zichzelf in quarantaine heeft gezet omdat, ie z’n familie had bezocht in Brabant. Maar dat ie ziek is is bij mij niet bekend. Zeg het mij maar, wat is hier de waarheid en wat is de koe.

Maar als we dan even naar de globale statistieken kijken. Oke. Er is wel wat aan de hand. Er is een sterftestijging over de hele wereld. Maar toch, dat was er ook met de tsunamie in Japan. Bijna 25.000 doden. En er is nog nooit zoveel kalkoen gegeten als in de kerstdagen dat jaar. Men was het toen al weer vergeten wat er begin dat jaar was gebeurd.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeebeving_Sendai_2011

Het klinkt nu hard maar, ook dit verdwijnt weer. En hoe gaan we dan met mekaar om? Gisteren is op de SúderStienplaat in Leeuwarden een onnoemelijke bedrag aan prijzengeld gevallen uit de Bankgiro Loterij. Mijn vriend woont in die straat. Hij had geen loten. Das pech. Ook mijn stiefbroer woont daar. Hij misschien wel. Maar hij had ook al niet te weinig. Zie je de betrekkelijheid?

Ik ken iemand die heel behulpzaam werk doet in de crisisopvang voor mensen in humanitaire problematiek. Zij zit er door. Zo sterk als ze altijd overkwam.. en het is een vechter. Ze heeft het moeilijk, drie kids en toch willen werken voor haar mensjes. Ook zij heeft aandacht nodig.

Jongens, er werden cijfers getoond van noardeast-Fryslân dat er 1 besmet geval is. Ik heb het jullie hierboven uitgelegd. In de statistieken daarbij wordt vermeld dat die éne in Dokkum op 100.000 bewoners 2,2 besmette gevallen zou vertegenwoordigen.
https://www.rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland-per-gemeente

Mensen, laat je niet gek maken. Die 100.000 mensen wonen hier niet. Er wonen hier nog geen 46000 mensen. Breng het even terug naar die éne. Die éne boven Dokkum die voor zichzelf uitmaakt dat het beter is om even binnen te blijven. Omdat ie in Brabant geweest is:
https://www.google.com/search?q=aantal+inwoners+noardeast+fryslan&oq=Inwoners+Noard&aqs=chrome.3.69i57j0l3.12557j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Relativeren. Doe dat nou. Dit is ook wat Jensen bedoelt in zijn show. Ik doe niks anders, ik snap hem. Niet iedereen. Bijna 25 000 doden tijdens de tsunamie in Japan. Op een wereldbevolking van ongeveer 7 miljard mensen. Met kerst zat iedereen weer aan de kalkoen. En echt, ik onderschat dit niet. Dit is niet niks. Maar hou mekaar er bovenop. Blijf lol maken. Ik zit hier voornamelijk alleen in de woonkamer. Ik hou me ook aan de regels. Thuis blijven.

Mijn kids zijn bij de moeder, ik ben vorig jaar gescheiden. Ik voel me ook alleen. Het is ronduit k*t. Maar blijf relativeren.

I love you all.

En godverdorie, wat had ik graag naar die Halve Maan willen fan Theo Kingma,

Harmen Poortman