‘Tygo in de psychiatrie’: Tygo de televizierring en ik op transport.

Foto: Televizier.nl

(Column) DOKKUM – Ik hew ’t sien, de eerst tweu ôfleveringen fan ‘Tygo in de psychiatrie’. In die scéne hew ik ook ’n geskiedenis. Ik bin ook labeld. Ik vroeg om ’n keunstheup en kreeg ’n psychiatrisch etiket. Bitsje kort deur de bocht mar, ik herken de situaasjes in Tygo syn programma.

Ik hew my d’r ook altyd vreselik druk om maakt. Ook altyd bewiis levere wille dat myn klachten niet psychisch waren mar lichamelik. Mar van de diagnose kwam ik niet meer ôf. ‘T was ook ’n tegoedbon voor ’n wajongútkering. Op basis fan ’n broken heup krijst die niet. Ook al loop je meer as fieftjen jaar su allemachtigst kreupel, dou krijst ‘m niet. Dus wat moest ik? Laat mar gaan, docht ik. Ik bin gek.

Op myn twintigste met kop en kont in ’n beskermde woanvorm en wat vrijwililligerswerk by ’n lokale omroep. Mar dat lag my wel. Veur de radio en telviesje mut je lichtelik gestoord weze, niet dan? Ik ontwikkelde my. Tot de NPO in Hilversum. De linkse media. En toen ik dat ontdekte zette ik my ôf teugen ’t reguliere. Ik werd dwars. Teugen de hulpverlening, ’t ambtelik apparaat, de politiek en ook in myn columns hier op harpoenmedia.nl. En ik mut ‘r eilikst met útsien wat ik hier skrief want, ik wurd screent deur verskeidene pliesjes. Ik hew ze hier ook te vriend op facebook dus, ze kinne ’t ook leze. Ik bin nog noait arresteerd trouwens. Mar ’t skeelt soms niet veel.

Wat Tygo Gernandt presteerd hewt in disse tweu útzendingen fan hem dér bin ik al myn ganse leven met bezig. Ik hew hier thús genoeg instánsjes en organisaasjes over de vloer had wér ik opnames van maakt hew om ooit nog ’s myn gelyk te halen. Ik hew medewerkers van Veilig Thuis opnomm’n op tape, Ik hew discussies had met hulpverleners die ongevraagd ’n keukentafelgesprek planden, Dat ze dan vervolgens declareerd hewwe wuuden deur my ’n evaluaasjeverslagje ondertekene te laten. Ik hew raadsleden fan Dongeradeel veur de mic had, verskeidene columns skreven over de sugenaamde klantekaart fan ’n fenomenale supermarktketen die koppeld wurde kin an de kassabon. En as dér drie kratsjes bier teveul op staan en jou zitte in de bijstand dan, gaan de persoansgegevens fan die kaart met kassabon even naar de soos. Dit is bevestig deur ’n toenmalig wethouer. Ik sil syn naam hier niet noeme mar, ’t was ’n cda-er.

Ik hew ’t suveer skopt dat zelfs de voormalig burgemeester my persoanlik útnoadigde veur ’n goed onderhoud. En ik mut ségge, ze hewt my goed holpen. Ik hew ’t afgelopen jaar op haar andringen verskeidene keren ’n heule goeie maatskappelik werker te gast had. Weinig diagnosepraat en ’n heel goed lústerend oor.

Mar wat die Tygo hier presteerd hewt met syn undercuver-tievie vien ik groate klasse. Respect. Dan kin ik nou wel ophoue. Mar jim mutte ’t su sien: Tygo wint de Avro Televizierring en ik gaan op transport naar ’t Jelgershús.

Met liefde,

Tygo, bedankt en gefeliciteerd

Oant sjen,

Harmen Poortman