Stadsbrouwerij ‘Bonifatius’: Bisto ek oan ’t wurk? Duhhh…

(Column) DOKKUM – Ja werkelik waar, ik zat ‘r. Gustern, donderdag om half vier. Te vroeg. Dat weet ik. En Überhaupt is ’t nog mar de fraag of ik dér wel zitte mag. Dat vroeg ’n pasant die by my an ’t taffeltsje kwam zitt’n zich ook af: ,,Bisto ek oan ’t wurk?”

Dat is su ongeveer de standaard openingszin hier in de regio NEF. Had ik ’t gustern nog over ’t niveau hier in ’n rectificaasje veur de Dockumer Bierbrouwerij, su wurdt my ’t bewiis d’rby leverd deur de stadsbrouwerij Bonifatius. Toeval? Nee, ik bin vast ’n drankorgel.

Allinich de fraag al doet my myn haren op de rug recht overeind komm’n. ”Doestou wel genoeg veur dat bierke wat dér veur dyn neus staat?” En nou niet zégge dat ik ’t verkeerd intepreteer. Hy was zelf nogal grutsk op syn werk an de seedyken by Lauwersoog. Hy had ál die basaltkeien dér delleit. Zelfs die keien die in de oprit naar de Markt hier in Dokkum lagen totdat, die ijsfontein creëert werd.

Keurig! Ik nim myn pet ‘r veuraf. Mar wat wil je dan van my? Dér kin ik toch niet overheen? Dat is toch beestachtig weest in die tiid? Veertig jaar terug. Man, wat bistou ’n held! Proost!

Of mut ik dan ook melde dat ik achtien jaar lang skoal en werk deen hew op ’n broken heup en nou en nog steeds inzetbaar bin op bepaalde vlakken?

Bisto ek oan ’t wurk?” Duhhh…

Harmen Poortman