Reactie op RTVNOF: Johan Talsma over toestaan Bierbrouwerij

DOKKUM – De bierbrouwerij moest stoppen met hun activiteiten. Dat was het besluit van het college onlangs. Eerste Lokale Partij (ELP) maakte zich sterk voor meer vrijheid voor ondernemen. Johan Talsma is fractievoorzitter en vaak aan het woord in de media omtrent dit soort zaken.

Nu geeft het college de jongens van de bierbrouwerij de voorlopige vrijheid en wil kijken hoe de vergunningen dan toch rond te krijgen zijn. Ergens heb ik gehoord dat dit onder dwang van de ondernemers van de bierbrouwerij gebeurt door de sponsoring voor de Admiraliteitsdagen te minimaliseren danwel te stoppen. Dat is een mooi dwangmiddel.

Aan de andere kant heb ik als reactie op een bericht van Gerbrand Nicolai op facebook eens een uitspraak gedaan in de strekking die het college nu hanteert: Zorg dat die vergunningen rondkomen. Verknal nu niet dit stukje werkgelegenheid voor Dokkum en zeker niet het exportproduct ’t Kâld Kletske’. Tevens het alsmaar terugkerende toerisme wil je toch niet de nek omdraaien? Het is een prachtige toeristische trekpleister.

Dus eigenlijk zie ik hier het probleem niet, Johan. Eigenlijk gebeurt er nu wat jij en je partij willen. Dat het college jullie als raad niet informeert lijkt nergens op maar, onder de eventuele dwangsom met betrekkking tot de Admiraliteitsdagen kan ik me dat voorstellen. Maar het lijkt natuurlijk nergens op.

Ik heb je gesproken dit weekend tijdens Dokk’em open air. Ik heb je verteld dat ik in de wajong zit. Ondertussen houd ik deze site draaiende, beun legaal bij met het opknappen van fietsen, digitaliseer heel wat oude films, dia’s en video’s en bak aan ’t einde van het jaar voor een weeshuis oliebollen. Je zou zeggen dat ik wel een onderneminkje zou kunnen opstarten. Ik heb je verteld waarom ik niet gemotiveerd ben om hier in Noardeast-fryslân iets op te starten. Om dezelfde reden als dat de Heij en z’n kornuiten de gemeente de strot dichtknijpen.

Het ligt ze hier vooraan in de mond: (en ik schrijf het nu zoals het op z’n fiene gereformeerdst klinkt) ‘Dot moui net!’ ‘Jousto dat wol op oan de belesting?’ ‘Ik kin jo net helpe. Ik moui dat net dwaan. .’

D’r mag hier helemaal niks!

Harmen Poortman