Fries StraatFestival gaat door!

PB1. La Fabrique Royale FSF2018 - Fotografie Roelof HeidaLEEUWARDEN – Stadsschouwburg De Harmonie is blij dat Het Fries StraatFestival van de Provincie Fryslân en de Gemeente Leeuwarden €200.000,- euro toegekend heeft gekregen. Hiermee kan Friesland de komende twee jaar rekenen op een bruisend festival in het hart van Leeuwarden. Marijke van der Woude, directeur van De Harmonie: “Wat een prachtig nieuws. Ik kijk uit naar vrijdag 24 en zaterdag 25 mei wanneer De harmonie met het festival weer gaat knallen”.

Het Fries StraatFestival bestaat in 2020 veertig jaar en heeft al vele stormen doorstaan. Wat altijd gelijk is gebleven is het enthousiasme van het publiek dat het festival bezoekt. Niet alleen vanuit Leeuwarden maar ook uit de rest van de provincie en heel Nederland komen de fans in grote getalen naar de Friese hoofdstad om te genieten van hoogstaand straattheater. Veel bezoekers maken zo op een laagdrempelige manier kennis met vrij toegankelijke kunst en cultuur van veelal internationale allure. Een traditie om trots op te zijn.

Het festival kende iin het Culturele Hoofdstadjaar 2018 een zeer geslaagde editie met ruim 120 voorstellingen (theater en muziek) en 50.000 bezoekers. Hoogtepunt van die editie vormde de Franse freerunners van La Fabrique Royale. Met hun spectaculaire moves op grote hoogte zetten zij de Leeuwarder binnenstad in een compleet nieuw daglicht. Met de toekenning van een tweejarige basisfinanciering voor het Fries StraatFestival ontstaat de mogelijkheid om tijdig spectaculaire publiekstrekkers zoals deze te boeken en langere samenwerkingstrajecten van de grond te krijgen. Een cadeau voor de stad!

Theaterprogrammeur Léonie Dijkema werkt op dit moment aan een spannend programma voor de komende editie. Zij volgt de innovaties en ontwikkelingen binnen de straattheater-en circuswereld nauwgezet. Leonie: “Een van de acts voor dit jaar staat in ieder geval al vast! Dat is de winnaar van de Van Der Eems Publieksprijs; Onderwater Producties met de voorstelling ‘Bon Voyage’! Deze voorstelling staat als een ultieme digitale detiox, een ‘roadtrip’ door het Frankrijk van de jaren zestig en zeventig met Chansons, theater en film noir beelden”.