Dokkumer Pinas meets Friesche Pinas

(Column) DOKKUM – ‘T kon ook niet útblieve na de venienige úthaal fan my richting de gemeente over de rug fan Bierbrouwerij Dokkum: ‘N persútnoadiging veur de presentaasje fan de ‘Friesche Pinas’, ’n speciaal veur de Admraliteitsdagen brouwd pilske. Dér moest ik my dus even sienlate. En dat hewt my goed voldeen.

De Friesche Pinas is ’t Dokkumer vlaggenskip dat in de middeleeuwen voer onder de Admiraliteit van Dokkum en hewt menig Spanjool de stúpen op ’t lief jaagd. Veur ’t complete verhaal adviseer ik jim om dit bierke, wat naar dit skip vernoemd is, ’s te drinken in de Bierbrouwerij Dokkum of tiidens de Admiraliteitsdagen. Warner Banga kin jim precies de geskiedenis út de doeken doen omtrent dit skip en bierke. Natuurlik in ’t dokkumers.

Maar ik was hier op disse proefavond geheel op myn gemak. Ik had verwacht dat ik wel even verantwoording aflégge moest omtrent myn berichtgeving enkele weken terug. ‘T leek erop dat ik teugen de Admiralteitsdagen en de brouwerij was in myn teksten maar, de nauwlettende lezer was wel dúdlik wurden dat ik de brouwerij en de admiraliteitsdagen van harte steun.

Een clubke gezonddenkende ondernimmers die Dokkum op de kaart zette en dan met of zonder medewerking fan de gemeente. Ik hew hier fanavond sproken met andere ondernimmers die met my iens binne dat hier ‘Dat muoi net’ vooraan in de mond leit by de ambtenaren. By my persoanlik is de drive om ook nog maar iets te ondernimmen in ’t kader fan participaasje veer te zoeken. Ook ik hew op participaasjeterrein veul teugenwerking had fan de gemeente. En as ik dan sien dat toch ’n stel hardwerkende ondernimmers ’t klaar krijt om disse brouwerij út de grond te stampen en de Admiraliteitsdagen de lucht in te pompen en ook op sociaal vlak de hand reikt richting de minder bedeelden in de samenleving, dan denk ik by myself,

Geachte gemeente, jim mutte dankbaar weze dat ‘r nog ménsen binne die hier wat doen wille. Ik hew hier fanavond wat lokale politici sproken. Bovenstaande met ze deelt. Dat ik teveul gevallen fan teugenwerking van de gemeente hoor fan (startende) ondernimmers. Dat mut anders.

Ik hew begrepen dat disse brouwerij tot oktober in elk geval open blieve mag en dat in goed vertrouwen de vergunning veur langere tiid tegemoet sien wurdt. Ik hoop ’t fan harte.

Ik hew ’n geweldige avond had hier en zie disse horecagelegenhied as ’n verrijking fan Dokkum. Ik bin misskien ook wel ’n vreemde Pinas en skrief misskien ook wel ’s as ’n Pinas mar, ’t pilske was heurlik. De Dokkumer Pinas meets Friesche Pinas. Vooral doargoan.

Tsjoch,

Harmen Poortman