Veel belangstelling voor opening expositie WiteKninen

WiteKninenDOKKUM – De opening van de tentoonstelling van de ‘Wite Kninen’ door burgemeester Marga Waanders kon zaterdagmiddag op ruimte belangstelling rekenen. Enkele honderden belangstellenden verzamelden zich in de oude gymzaal naast de Groen van Prinstererschool waar een tijdelijke expositie is ingericht. Na een korte sketch door Inne Bilker opende de burgemeester de expositie.

Culturele Hoofdstad 2018

“In de zomer van 2017 zagen we dat Culturele Hoofdstad 2018 nog niet zo leefde in Dokkum en vonden we als kunstliefhebbers dat er ook hier iets georganiseerd moest worden. Het begon met een klein groepje en een klein idee. Toen we met de gemeente om tafel gingen en deze geweldige locatie ter beschikking kregen, werd het een steeds groter wordend project. We kregen ondersteuning in de vorm van subsidie via het Iepen Mienskipsfûns en de Rabobank. Stichting Welzijn het Bolwerk schonk ons veel in natura. Het oorspronkelijke doel om afvalmaterialen te gebruiken voor de expositie bleef,”

Witte konijn uit Wonderland

De naam Wite Kninen riep veel vragen op bij de bewoners van Dokkum maar er is zorgvuldig voor gekozen: “De naam is geïnspireerd op het verhaal van Alice in Wonderland. Dit moderne sprookje gaat over Alice die een heel saai boek aan het lezen is wanneer er ineens een pratend wit konijn langskomt en Alice meelokt het konijnenhol in. Het blijkt geen hol maar de wondere wereld Wonderland te zijn, een bijzondere wereld vol merkwaardige figuren en personages. Het witte konijn staat ook symbool voor aantrekkingskracht en nieuwsgierigheid en dat hebben we in het Frysk vertaald naar Wite Kninen.”

Gymzaal omgetoverd tot expositiehal

Van 29 september tot en met 14 oktober is de kunsthal aan de Van Kleffenstraat geopend en gratis toegankelijk voor het publiek. Wanneer je de oude gymzaal binnenstapt krijg je een gidsje mee waarin de kunstwerken doormiddel van stukjes tekst beschreven worden: “Deze kunstvorm maakt het verhaal compleet. Je stapt met je gidsje echt een andere wereld binnen. Een toonzaal ingericht met ruimtelijke objecten en platte kunstwerken die figuratief en non-figuratief zijn. Een ruimte waar je je kan verwonderen en verbazen over wat we graag willen laten zien van Noordoost Fryslân. En dan net op een andere manier.”

De expositie is geopend op woensdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur.