Stichting Kerstfair opgericht

 

DOKKUM – Krakende houtsnippers onder de schoenen, de geur van rook en hout uit vuurtonnen en sfeervol verlichte straten; het komt er allemaal weer aan want de tiende kerstfair van Dokkum is aanstaande. Maar liefst 100 kramen, zeven koren, een FOODplein op de Markt luisteren de stad in Dickensstijl dit jaar op. Met de groei van het evenement is ook de organisatie uitgebreid. Onlangs is de stichting Kerstfair opgericht.

De stichting heeft als doel de komende jaren voldoende financiële middelen te verwerven. Daarmee kan het het evenement zich op inhoud, omvang en uitstraling nog verder ontwikkelen. Het bestuur bestaat uit Focko Visser, Anneke Kooistra en Janneke Braaksma. Creatief brein achter de kerstfair blijft initiatiefneemster Nienke Nieuwhuis, samen met Klaas Kommery destijds initiatiefnemer van de Kerstfair. Met dank aan haar organisatietalent is het evenement de afgelopen jaren enorm gegroeid in omvang en bezoekersaantal. Al op de eerste editie wist ze 3.000 bezoekers naar Dokkum te trekken. De afgelopen editie waren dat er 20.000. De kerstfair in Dickensstijl in Dokkum wordt met recht één van de mooiste kerstfairs van Nederland genoemd.

De kerstfair in Dokkum vindt plaats op vrijdag 14 december van 13.30 tot 22.00 uur. Het decor voor de 10e kerstfair van Dokkum omvat honderden kerstbomen, lichtjes boven de straten, houtsnippers en brandende vuurtonnen, met de intimiteit van een magisch kerstdorp. Door de ongeveer 100 figuranten die in Dickensstijl langs de grachten en tussen de marktkraampjes lopen, waan je je even in het Londen van 1843, de tijd dat Dickens zijn ‘A Christmas Carol’ schreef. Leerlingen van ROC Friese Poort zijn wederom betrokken bij de organisatie.

Ook dit jaar ontvangt Dokkum de Kerstwensboom van Joris Linssen (KRO/NCRV) op de Zijl. Net zoals vele anderen werden ook zij verliefd op de kerstfair van Dokkum en komen graag weer. Naast de ongeveer 100 kramen met kerst- en winterwonen gerelateerde koopwaar is de oude binnenstad gevuld met de juiste sfeermakers zoals kerstengelen, Dickenstafereeltjes, een grote levende kerststal, koperblazers en koren. Wie liever luistert, kan terecht in de Grote kerk en de Sint Bonifatiuskerk, bij de korencarrousel. Het stadhuis is omgetoverd in Dickensstijl en is vanaf 15.00 uur opengesteld voor het publiek. Het zijn allemaal elementen die de kerstfair tot een sprookje maken met nog dat hele bijzondere kerstgevoel. Al tien jaar op rij.