Middagje Booze Wiif, Lauwersoog. ‘k bin bliid dat ik de tabak thús laten hew.

Het Booze Wijf 2DOKKUM – Noh, eerlik is eerlik: De Pinksteren verlope tot dusver met prachtig weer. ‘T was selfs su warm, we konden ook wel even naar Lauwersoog. ‘T Booze Wiif. Dat dacht half Dokkum. Dus moeke pakt de fiskersstoeltsjes en de koelbox en as mem krekt even niet siet druk ik ‘r stiekum ’n paar droge wurstjes van Menno Hoekstra in. En ik fraag myself af: ,,Sil ik d’r ook twee pilskes in gooie?” Ik twiifel niet lang en gooi d’r maar ien in. ‘T is ook sundag, niet waar? En je binne toch ook chauffeur met kienders in de auto. Kopke d’r by houe.

We lade de boel in de auto en de kienders gedrage zich tiidens de rit veurbeeldig. We zoeke dér ’n fatsoenlik parkeerplak. Onmogelik! Su druk. Úteindelik staan we praktisch veuraan. Kiek, heit weet wel hoe dat mut. We stappe út en Rik draaft drekt naar de waterpompen en waterradjes. Die hewwe we niet meer vernommen. Moeke réd met Lynn en ik installeer oans met de fiskersstoeltsjes en de koelbox met die heerlik droge wurstjes en… dat pilske.

Maar ik hou my nog even in. Moeke verteld my dat ze de tabak thús laten hewt. ,,Su ordinair, dat gesmoke met die kleine kienders hier.”, seit ze. Ik slaan d’r gien acht op. ,,Mustou wete.”, denk ik by myself. Maar ik trek my van gienien wat aan. Dus astou dat wel doest dan hew je dus gien peuk. Ik wil straks wel myn bierke en wurstje. Let maar op.

,,Oh, must sien.”,Gilt ze links van my. ,,Dat is die rotjonge van dieselfde die laast ook su’n scéne skopt hewt in de Jumbo. Toen kreeg Rik ook al de skult. Must sien!”  Ik probeer myn jonge in ’t vizier te krijen maar, denk by myn eigen: ,,Ik hoar ‘m niet skreeuwen en razen dus, ik denk dat ’t wel wat met valt.” Myn lieve denkt dér anders over: ,,Must sien! Nou jankt de snotneus ook alweer. En Rik hewt ‘m niks deen. Ik gaan d’r heen. Ik ség d’r wat van.”

,,Ooh my god.”, gaat deur myn hoofd maar, ik laat ’t gaan. En ze komt terug in alle staten: ,,Must nou ’s kieke. Die ouwe lui dér van dat meiske dat wel ’s by oans met Lynn speuld hewt. Beide an ’n fles bier. Ik bin bliid dastou niet su in mekaar sist. Ik bin ook bliid dat ik de tabak thús laten hew. Su ordie. Vienst ook niet?

Fyne Pinkstermaandag,

Harmen Poortman