Lokaal ondernemerschap zorgt voor nieuw product in worst- en bierschappen: Dockumer droge worst

Dockumer droge worstDOKKUM – Lokaal ondernemerschap, vlees uit de streek en biermerk Kâld Kletske kwamen afgelopen week samen bij de lancering van een nieuw product in de vlees- en bierschappen van Dokkum: de Dockumer droge worst. Een ambachtelijk stuk droge worst, bereid met vlees dat gedragen is door koeien die dagelijks wandelen op het wad én met de smaak van een scheut lokaal bier uit Dokkum.

De beste Worstmaker van Nederland – Lieuwe Weidenaar uit Dokkum – maakte van Waddenvlees en lokaal biermerk Kâld Kletske deze smaakvolle droge worst. Het idee voor de Dockumer Worst komt van ondernemer Gerbrand Nicolai: “Ik zag in het netwerk van mensen om me heen de perfecte mix voor een product. Daarna ging het snel. Ik bracht Lieuwe het bier, en hij maakte er worst van. De smaak was bijzonder verrassend en is een aanwinst in zowel het worstenschap in de supermarkt, als in delicatessenzaken en horecagelegenheden in de regio.”

De worst is onder andere al verkrijgbaar bij Albert Heijn in Dokkum, Albert Heijn Damwâld, Jumbo Dokkum, Haagens en Slagerij Weidenaar. Verkooppunten worden de komende weken uitgebreid om de worst ook verder buiten Dokkum te vermarkten. “Mijn bedoeling is om de Dockumer Worst net zo bekend te maken als de Dockumer Kofje”, aldus Nicolai.

Over het Waddenvlees

Waddenvlees, dat is vlees van koeien die grazen in het Waddengebied. De koeien van de melkveehouders die Waddenrundvlees leveren lopen tenminste het gehele weideseizoen buiten. Dat zijn minimaal 120 dagen van het jaar en tenminste zes uur per dag. Doe ze dat maar eens na 😉 De boeren in dit gebied doen aan natuurbeheer, dat betekent dat de boer het behoud en de verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap stimuleert. 

Over Kâld Kletske

Kâld Kletske is een bier dat in 2014 is ontwikkeld en gebrouwen door wijlen Sytze Hoogstins van brouwerij de Hoge Stins. Het overlijden van de oprichter en hoofdbrouwer in augustus 2017 deed het Kâld Kletske alles behalve ophouden van bestaan. In Dokkum is een compleet nieuwe brouwerij gerealiseerd als eerbetoon aan Sytze Hoogstins. Brouwerij Dockum is voorzien van een proeflokaal met eetgelegenheid vanwaaruit je de brouwinstallatie en gisttanks kunt zien. De brouwerij wordt mogelijk gemaakt door Leon v/d Meer, René de Heij en Erwin Postma.

Over de worstenmaker

Lieuwe Weidenaar behoort tot de derde generatie worstenmakers binnen het familiebedrijf Weidenaar. Producten uit de worstenmakerij zijn al meerdere malen zijn bekroond met goud. De droge worst van Weidenaar is zelfs kampioensworst van Nederland. Familiebedrijf Weidenaar bestaat al meer dan 90 jaar en maakt nog steeds met veel plezier de lekkerste producten voor het noorden van het land. “Het leukste vind ik dat elke regio zijn eigen smaak heeft. Wij laten die terugkomen in onze producten. De Dockumer droge worst is een perfecte combinatie geworden van smaken van het wad en uit de stad.”

Over Dockum Vleesch

Dockum Vleesch is in 2014 gestart met projecten voor vleesbedrijven waaronder Slachthuis Dokkum, Vion en Weidenaar Retail. Dankzij een groot netwerk en kennis en kunde in de vleessector wordt in 2018 de ‘Dockumer droge worst met een scheut Kâld Kletske’ bedacht.