Jouw mancave? Mijn washok e.d.

MancaveMancave6 Mancave5 Mancave4 Mancave3(Column) DOKKUM – Ik bin d’r van skrokk’n. Hoe wy mann’n miene dat wy hier rúmte veur oanszelf hewwe. Niet dus. Vorige week kwam hier een klant. Een vrouw die mij prees om hoe ik ’t geluk in de kleine dingen viene kin. Ik vertelde haar van myn mancave. Dat ik dér gauw ’s even zit met ’n glaske bier of ’n riveljee by de houtkachel. Ze pakte út haar tas ’n boek over Scandinavië. Ze vertelde in extase over hoe ze dér leve. Dat veural vrouwen dér heul relaxed binne. Maar dat ook de mann’n dér tot innerlike rust komme.

Met name omdat ze dér veul visse en jage en daarna op brute mannelike wyze dér met de noadige rituelen in de gezamelike mancave ’n feest van make. Disse vrouw begriipt ’t helemaal. Ze vond ook dat we hier in Nederland volledig idioat binne met syn allen. Vien ik ook. Ik citeer Willem Kooistra van ’t mediafaciliterende bedriif, PTH út Kollumersweach: ,,Noardeast-Fryslân? Wy lizze hjir mei de fjourten te poatsjebaaien in de Waddensee. Oan de oare kânt leit Scandinavië. Pak die mentaliteit, béste minsken?”

Siest ’t veur dy? Ik skiet ’n hert boven Aalsum. Dat nim ik met in de laadbak van myn ‘bling bling pickup truck’. Ik riid dérmet naar ’n half geruÏneerde boerderij. Dérin ’n complete bar met tweu biljarttafels. Ien gewoane en ’n poolbiljart. Aan de achterwand hange de troffeeën út ’t wild van al myn maten. Die bel ik nou op omdat, ik myn prooi dele wil. Niet allinich op facebook maar, ook ouwerwets aan de noestenhouten tafel wér wy straks as beesten zitte te vreten en te súpen. Zonder frouen want, disse ouwe vervall’n boerderij is ’n MANCAVE. Wy skijte hier ôf, kroakje as neandertalers en kieke hier ook porno. Gienien die d’r wat van seit want, DIT IS ‘N MANCAVE!

Ik skuuf dat hert op de grill. Midden in de hoge skuur onder ’t rookkanaal. Ik slaan ’n vust aan onder de bar. Op Spotify zoek ik de mannelikste playlist ever met onder meer natuurlik Metalica en Rammstein. Ik slút de gokkasten an. Ik zoek de beste films op op Netflix en skenk myzelf eerst ’n dubbele whiskey in. En dér komme myn eerste freunden al aan. Toen ging by my in elk geval de wekker.

Ik zit hier op dit stuit by myn maat in de mancave. As ik om my heen kiek sien ik drie damesfytsen, ’n rek met skoanmaakmiddelen, ’n kast met blikvoer, frisdrank en skoenpoets en ’n wasrek met veurnamelik dameskleding. De frou des huizes komt op dit moment ook binnen: ,,De douche mat nog even himmele wurde en ’t knynehok mat ek skjin.”

Jouw Mancave? Mijn washok. En dergelijke!

Goed weekend,

Harmen Poortman