Het Generatiehuis Gerkesklooster-Stroobos laat zich zien

opengeneratiehuis3 opengeneratiehuis2 opengeneratiehuis1GERKESKLOOSTER – Hoe dorpse dromen kunnen uitkomen     Gerkesklooster-Stroobos, 12 mei 2018 – De deuren van de voormalige pand van basisschool in  Gerkesklooster stonden 12 mei wijd open om de inwoners van het tweelingdorp te laten zien wat  er allemaal in het nieuwe Generatiehuis is gebeurd en nog gaat gebeuren. De open dag werd  druk bezocht door jong en oud. 

Vrijwilligers runnen het Generatiehuis al geruime tijd. Het concept is gebaseerd op het idee  dat er een gezamenlijke ontmoetingsplaats is voor alle generaties van het dorp en waar de  initiatiefnemers op den duur ook zorg willen bieden aan ouderen. Op dit moment zijn drie  klaslokalen opgeknapt en in gebruik genomen als ontmoetingsruimte waar elke  woensdagochtend een kop koffie genuttigd kan worden, bibliotheek en kledingbeurs met  kinderkleding.

Eén van de initiatiefnemers, Aafke Kamminga, nam de bezoekers deze dag nog eens mee in  het proces van het ontstaan van het Generatiehuis. “Er is dit jaar heel veel gebeurd, we  hebben mooie samenwerkingen gehad. Zoals met jeugdhonk WeRockz voor het  timmerdorp, samen met hen en de school voor De Boekenbakker, met zorgprofessionals  als de wijkverpleegkundige en het dorpenteam, zelfs samenwerkingen tot in Denemarken  en nog veel meer. En het mooiste is dat dit allemaal niet geregisseerd is, de initiatieven  ontstaan spontaan vanuit wensen en vragen vanuit het dorp. Dat is ook ons doel, we willen  niet concurreren, maar elkaar versterken. Het Generatiehuis is van ons allemaal!”

Tijdens de open dag kregen de kinderen van lokale basisschool een eigen geschreven boekje  uitgereikt. Het boekje was het resultaat van het project ‘De Boekenbakker’ een landelijk  project om laaggeletterdheid tegen te gaan waarin jeugdhonk, de school en het  Generatiehuis samen zijn opgetrokken.

Hapjes waren er van ´Hoeve Hoogland´, een duurzame en kleinschalige voedsel- en  zorgcommunity, ook door inwoners van Gerkesklooster-Stroobos gerund. ‘Hoeve  Hoogland’ zal ook elke maand een maaltijd verzorgen in het Generatiehuis voor iedereen  die niet kan of wil koken of gewoon samen met dorpsgenoten een gezonde maaltijd wil  nuttigen.

Deze initiatieven, samen met het museum in de Hervormde Kerk zijn het resultaat van  ‘Dorpse Dromen’, een project van de gemeente Achtkarspelen en het Tweelingdorp  Gerkesklooster-Stroobos waarin inwoners gemotiveerd werden om dromen waar te maken.  En dromen kunnen dus ook werkelijk uitkomen, dat bewijzen deze initiatieven wel!