‘Dag van de Mantelzorg’ voor DDFK-gemeenten dit jaar in Dokkum

Dag van de Mantelzorg fotografe Angela DekensNOARDEAST-FRYSLÂN – Zaterdag 10 november was de landelijke Dag van de Mantelzorg. In Dokkum kwamen 168 mantelzorgers uit de gemeenten Ferwerderadiel, Kollumerland c.a., Dantumadiel en Dongeradeel naar ‘de IJsherberg’ in Dokkum. Zij kregen hier een middag aangeboden met ruimte voor ontspanning, muziek, en konden onderling ervaringen uitwisselen en praktische tips met elkaar delen.

Organisatoren Baukje Brander (Stichting Welzijn Het Bolwerk) en Annet Boonstra (Timpaan Welzijn) hadden het middag- en avondprogramma verzorgd voor de mantelzorgers die zich opgegeven hadden vanuit de vier genoemde gemeenten.

Sjoerd Steegstra was deze middag gespreksleider, zanger en ervaringsdeskundige. Op een vlotte manier reeg en zong hij de middag aaneen, doorspekt met persoonlijke anekdotes en gevoelige liedjes.

Mantelzorger worden overkomt je. Volwassenen, maar ook kinderen. Mantelzorger word je vaak zomaar uit het niets. Of je het nu doet uit liefde, naastenliefde of krijgt opgelegd, deze extra verantwoordelijkheid hoort bij alle andere reguliere taken die mantelzorgers doorgaans al hebben…een eigen gezin, een baan, school et cetera. Veel mantelzorgers zijn overbelast door deze extra taken. Het heeft dus enorm veel invloed op je eigen dagelijks leven.

Wethouders Kees Wielstra (Dantumadiel) en Paul Maasbommel (Kollumerland c.a.) spraken eveneens hun grote waardering uit voor alle aanwezigen. “Mantelzorger zijn is vaak heel intensief. Voor de mogelijkheden die de gemeente mensen biedt om het mantelzorgschap vol te kunnen houden én om hen in de toekomst ook uit te kunnen nodigen voor deze dag willen wij graag al onze mantelzorgers in beeld krijgen.”

Door spreker Steegstra werden nog twee handige websites aangestipt: “www.noordoosthelpt.nl is een site waar je voor al je vragen aan de gemeente terecht kunt. www.ddfk/wehelpen.nl is een soort Marktplaats voor hulpvraag- en hulpaanbod.”

Steegstra sloot de middag in de IJsherberg af met een bemoedigende spreuk voor alle aanwezigen: “Wat er ook gebeurt in je leven, na elke storm schijnt de zon weer!”

Na deze bijeenkomst vertrok het gezelschap naar restaurant ‘Kota Radja’ voor een gezamenlijk diner. Veel mantelzorgers spraken hun waardering uit voor de organisatie van deze dag. “Volgend jaar komt er weer een Dag van de Mantelzorg in de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân”, zo kon de organisatie hen toezeggen, “mantelzorgers even onder elkaar en met elkaar.”