Wisseltrofee en oorkonde voor DongeraDichter Tsead Bruinja

DOKKUM – Het afscheid van DongeraSchrijver Dick van der Galiën en de installatie van de nieuwe DongeraDichter Tsead Bruinja waren donderdagmiddag de zaken waarom het draaide tijdens de ‘Receptie voor het Gedicht’ in het Dokkumer stadhuis. Na het openingswoord van de voorzitter van de Stichting DongeraDichter en een door accordeonist Herman Peenstra gespeelde compositie, getiteld ‘Winter in Dongeradeel’, werd Dick van der Galiën bedankt voor alle columns, die hij twee jaar lang schreef over Dongeradeelse zaken.

De column, die hij hierna te berde bracht, was zijn laatste in zijn functie als DongeraSchrijver en daarin pakte hij geweldig uit. Het was humor alom(het thema van de landelijke gedichtendag) in zijn prozaverhaal, dat doorspekt was met komische gedichten en anekdotes. Tsead Bruinja tekende voor de poëzie deze middag, maar ook het korte en bondige gedicht van Jacob Jan Haaksma uit Lioessens mocht er zijn. Jacob Jan is een leerling van het Dockinga College in Dokkum en krijgt daar onder andere geschiedenisles van Dick van de Galiën. Tsead Bruinja liet uiteraard pas van zich horen na zijn officiële installatie middels een toespraak, die gepaard ging met de uitreiking van een wisseltrofee en een oorkonde. Hij begon met zijn humorgedicht ‘De âldste grap’, een Fries gedicht over de oude Soemeriërs.

Daarna wisselden de Friese en Nederlandse taal elkaar af in gedichten over familie en andere zaken. Bruinja sloeg bij alles de juiste toon aan en wist het publiek tot en met zijn laatste woord te boeien. Dat laatste woord beëindigde een gedicht, dat hij nog diezelfde dag in de trein van Amsterdam naar Leeuwarden had geschreven. Het gedicht zou waarschijnlijk langer zijn geweest, wanneer er een verbinding Amsterdam-Dokkum was geweest.

Tsead Bruinja, die in de pauze van het poëzie-uur telefonisch contact had met Omrop Fryslân, stond bij de nazit menige receptieganger te woord, daarbij genietend van een hapje en een drankje en niet te vergeten de schitterende accordeonmuziek van Herman Peenstra.

 

Met dank aan Rennie Veenstra voor de tekst.

DSC_0111 DSC_0114 DSC_0122 DSC_0126 DSC_0130 DSC_0135 DSC_0137 DSC_0139 DSC_0145 DSC_0151 DSC_0152 DSC_0156 DSC_0162-001 DSC_0177 DSC_0181

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t.