Wér rook is is vuur, toch? Hoe veilig is ’t by jimzelf thús?

(Column) DOKKUM – Su op disse zaterdagmorgen gebeurt ‘t: By de plaatselyke Jumbo staan ik naast myn auto op ’t parkeer terrein. En myn oog valt op ’n mooie ranke hinde van in de dertig. Blond, mooie rondingen en zeker zeer mooi sneden haar tot op de skouders. Ze pakt ’t vijfde kisje Grolsch van de winkelkar. Nee, Heineken sien ik nou. En ze bealigt ’t met haar steriele handsjes de kofferbak in van een Toyota Aygo. Tot myn verbazing sien ik de reclame die d’r op staat: Stichting Veilig Thuis.

Ik denk na. Wat suu ik doen as ik wist dat disse vrouw in de ban is van ’n tiran van ’n kerel. Hij mut haar wel brúke om disse groate hoeveelheden drank in ‘e hús te krijen. Eilykst, as ik nou ’n vent was dan stapte ik op haar ôf en dan suu ik ségge terwijl ik myn hand op die van haar lei:,, Schat, ik ontferm me over je. Je hoeft die looser niet langer te gehoorzamen. Je hoeft nooit meer drank voor hem te kopen. Bij mij ben je veilig. Ik verwacht niet dat je elk weekend zoveel bier voor me koopt. Ik haal het zelf wel.”

Ze draait zich om. En dan skrik ik. Dat is die slet die verkering hewt met die patser in die dikke vette audi A8. Hy geeft haar minstens drie keer in de week ’n pak op de bealig. Ik zie inderdaad dat blauwe oog achter die veul te kleine zonnebril. Hij doet ook wat in illegale cirquits en as ik my niet vergis zitte hy en dat mokkel beide in de prostitutie. Hy as pooier en zy doet ’t werk. Samen hewwe ze ook ’n kroeg. En dér gebeurt ’t ien en ander. Dat kin ik jim wel vertelle. Ik praciseer d’r over om Veilig Thuis te bellen maar,…

De eerste reactie sil dan weze: ,,Heeft u feiten? Heeft u bewijzen?” Myn antwoord sil dan weze: ,,Neen, maar wér rook is is vuur. En dat is genoeg veur jim om in actie te komm’n, toch?”

Goedenavond,

Harmen Poortman