Participere? Ik kin beter by de kachel zitten gaan

Kachel(Column) DOKKUM – ,,Goed je best doen op school. Dan bereik je het meest in het leven. Je kunt wel even een stapje harder. Vroeg of laat word je daarvoor beloond. Even iets extra’s doen. Staat goed op je cv.” We kinne ’t allemaal. Maar wat as je deur gezondheidsproblematiek of andere werkgerelateerde en sociale oorzaken niet metdraaie kinne binnen ’t rappe arbeidsproces? Dan is d’r nog een segment wér je in omstappe kinne: ‘vrijwilligerswerk’. Deur de jaren heen hewt de overheid ontdekt dat dér ook nog een mooie belastingopstriiker leit.

Ik en nog veul meer ménsen binne na de skoalperiode vurt en dalykst útrangeerd veur betaald werk. Toch wil men disse doelgroep graach stimulere om aan ’t werk te gaan. Want iederien voelt zich beter as hij/zij metdoet binnen de samenleving. ‘Participere’ noemt men dat. Jongens, wat hew ik my út de naden participeerd. Drie slagen in ‘e rondte. Âldermachtigst, ik participeer my de ziekte. Maar wat bin ik d’r met opskoaten? Gien stúver.

Ik bin nog altiid van miening dat werk in eerste instaansje bedoeld is om geld te verdienen. Google ’s op Maslov, as je meer wete wille. Geld verdiene. Naast je útkering? DAT MAG NIET! Nee, dat wete we. Maar een wajonger drie maanden op proef aan ’t lijntsje houwe en vervolgens na bewezen diensten de laan weer útskoppe mag wel. Ik hew my ontigelik dwaande houden met vrijwilligerswerk binnen verenigingen. ’t onderliggende segment binnen de samenleving. Maar as ik initïatief nam of wat veurstelde werd ’t vaak aan kant veegt, afkeurd of zelfs jat veur eigen belang. Onlangs is ’t my weer gebeurd dat ik in ’t belang van een vereniging veul tiid stoken hew in ’n knap stukje werk. Vervolgens wurdt ’t torpedeerd tot de prullemand.

Vrijwillig hè. Sumar even… weg… Denk je dan werkelijk nog dat ik loaf in participeren? Ik hew met myzelf al jaren leden afsproken dat ik zelf wel bepaal wat ik partciperen vien. En as ik denk dat ik recht hew op ’n paar centen veur ’t werk wat ik doen dan, hew ik dat. En dan reken ik zelf wel ôf met de belastingdienst. Maar nim van my maar aan dat ik soms beter by de kachel zitten gaan kin.

 

Hew a nice day,

Harmen Poortman