Oogstfeest bij botanische tuin De Kruidhof

Oogstdag 2017BUITENPOST – Op zaterdag 7 oktober 2017 sluit Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt met streekproducten, proeverijen van wijn, bier en huisgemaakte kruidenlikeuren, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden. Kinderen kunnen pompoen of proefjes met planten uit de tuin doen.Ook kunnen bezoekers een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen.

Najaarsmarkt
In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt met onder andere verschillende jams, natuurlijke verzorgingsproducten, diverse geitenkazen, biologische dressings, kruidenthee, jams, zepen. Daarnaast worden er verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht. Verder is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

In de kas is een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren, jam en koekjes van onze eigen tarwe en demonstreren we de oogst van onze oude cultuurgewassen. Ook hier een breed aanbod van standhouders waaronder een lokale bierbrouwer en de Noordelijkste wijngaard van Friesland.

Presentatie van de oogst
Ook dit jaar presenteert De Kruidhof zo’n tachtig soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân kunnen u op deze dag van alles vertellen over fruit en uw eigen appel- of perenboom determineren. Voor het determineren kunt u het beste vier of vijf vruchten meenemen. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kunt u informatie krijgen. Heeft u een zieke boom? Neem dan een takje met één of meer bladen mee.

In de kas tonen we de oogst van onze oude cultuurgewassen en kunt u proeven van onze huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter.

Uw eigen sap laten persen

Frytsjam uit Twijzel is er met een grote sappers. Bezoekers kunnen tegen een kleine vergoeding voor de fles sap laten persen van zelf meegebrachte appels.De appels kunnen voor 11.00 uur worden ingeleverd en na 15.00 uur kan het sap worden opgehaald.

Activiteiten voor jong en oud
Tussen 10.30 en 16.00 uur kunnen kinderen in de kas een mooie lampion snijden uit een pompoen. De kosten zijn € 4,00 per kind. Voor € 3,00 kunnen kinderen onder begeleiding een zadenbuideltje of een katapult maken om zaden mee te verspreiden. In de kas kunt u een boeket schikken met bloemen en ander herfstmateriaal uit onze tuinen. Dit kost € 0,25 per tak of bloem. Daarnaast kunt u op verschillende tijdstippen voor

2,50 p.p. deelnemen aan een rondleiding en proeverij van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter. Na afloop krijgt u een receptenboekje mee naar huis.

Verkooptuin

In onze verkooptuin vindt u naast onze uitgebreide planten, fruitbomen- en kruidencollectie speciale aanbiedingen van vaste planten.

De Kruidhof is tijdens deze Oogstdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is

2,50. Kinderen tot 12 jaar € 1,00.

Meer informatie vindt u op www.dekruidhof.nl.