Nou mut ’t niet gekker wurde! Ik bin niet onnoazel!

(Column) DOKKUM – Kiek, die zelfscan by de supermarkten is ’n útkomst. Je kinne zu met kieke wat je útgeve en je binne vlot deur de kassastraat. MAAR, dan mut je wel door de steekproef heen komme as je d’r út pikt wurde. En ja hoor, ik kreeg ’n steekproef. Dér is ook niks op teugen want je hewwe d’r gasten tussen...

Nou zuu ’t by my zu weze dat ik de sixpack jogiedrink niet scand had. Dus ik mocht naar de kassa d’r naast en de hele zwik op de lopende band gooie. Ik zei nog teugen dat jufferke dat ik de barcode op de enkele fles scand had en zes keer anteld had en dat zy dat controleert op de barcode in ’t hengsel van de totale sixpack. Dat hengsel hew je in ‘e hân dus die barcode sien je niet. Elk scanden we dus een andere barcode en dan hew je ’n mismatch maar, zy bleef by haar standpunt.

Ik was boos. En dus ook niet meer vriendelyk. Die andere cassiére vroeg of ik de bon en de zegels ook hewwe wuu. ,,Ja natuurlyk want, ik gaan nou ook rekenen.” was myn antwoord. Je wurdde wel even ankeken als zijnde een dief, niet waar?

Thús Kiek ik de bon na en ook de beide barcodes op de jogie. En dér hewst ut al: Tweu verskillende barcodes. Ik gaan terug naar de Jumbo en dér skiet ik Iris an. Een jonge dame wérst d’r altyd met út komst. Ze scand beide codes en vertelt my dat as ik gien steekproef had had en dus de barcode brúkt was die ik scand had op de enkele fles, ik in totaal drie cent meer betaald had.

Ik hew niet ’n stúver terugkregen ofzu en dér gaat ’t my ook niet om. Ik had allinich vraagt of de cassiére dezelfde barcode brúke wuu as dat ik deen had. En dat wuu ze niet. Dérom moest ik nou twee keer de hele hânnel deur de klauwen hewwe. Dér bin ik niet bliid met. As je op je shirt ”Hallo Jumbo, Elke dag beter.” staan hewwe dan mut je my niet ekstra werk bezorge. Bovendien had ze drie cent extra in de kassala van Titus collectere kinn’n. Dan scoorst ook beter op dyn functioneringsgesprek.

Prettig weekend allen,

Harmen Poortman