Mevrouw, mag ik je rijden?

(Colum) DOKKUM – Disse dokkumse gaat viraal. ‘Mevrouw, mag ik je rijden? Ut filmpke op zich is al hilarisch genoeg maar, je mutte wete wie ze is. Ik kin haar persoanlijk en echt, je verwacht ’t niet. Ik kin haar as een lieve vrouw die normaal gesproken banger is veur de kleinste zaken in de wereld as dat jou en ik dat binne veur de terreurdreigingen. Ze is gauw óverspannen en veural vaak zeer géspannen. 

Maar ze presteert hier meer dan dat Geert Wilders met zyn PVV ooit klaar kregen hewt. Dit is ’n flinke tik in de blinde hoek van de IS. En dat terwijl de bútenlander die de vraag stelt feitelijk niet búten zyn boekje gaat: ,,Mevrouw, mag ik jou rijden?” In de meeste gevallen wurdt ‘r niks vraagt. Wurdt ‘r gewoan drekt handeld. Wát disse jongeman vraagt is te betwisten maar, ik vien ’t ’n nette vraag. Niks mis met.

Maar dan de reactie: ,,Wil je je grote, smerige rotbek dicht houwen, zwartjoekel”. Op zich is ie al geniaal maar, as je dus wete dat de vrouw in kwestie vaak onzeker en bang is, wurdt disse opmerking nog sterker. Ik zie hier ’n Suzan Boyl-effect van komm’n. Disse vrouw is te instabiel om om te gaan met de publiciteit van disse omvang die haar dit oplevert. Na ut weekend zit ze by de psycholoog bin ik bang. En nog gien drie weken later is ze waarskijnlyk opnomm’n. Hard.

Zij deelt hier ’n dúdelyke tik út aan de immigranten van Nederland. Ook richting de politiek is dit ’n dúdelyk signaal. De kabinetformaasje staat weer te wankelen want, hier is nog gien wetgeving veur bedacht. Wie is hier de dader en wie ’t slachtoffer? Zij die een bútenlander discrimmineert? Of hij die haar vriendelyk, doch ongepast intimideerd?

Ik vien ’t ’n lastige veur Rutte II. Maar Geert Wilders kin hier nog veul van lere. Ik denk dat ’n betere reclamespot veur de PVV niet van de grond komt.

Harmen Poortman

Link naar Dumpert:  Mag ik je rijden?