Bloedwaarden van de lever te hoog. Su geel as ’n Radler Lemon

(Column) DOKKUM – Jaah, das skrikke su’n titel. Tsjonge jonge, suu Poortman an de drank wéze? Nou beste ménsen, Ik brúk al meer dan twintig jaar heftige medicynen en dan is ’t van belang dat je je bloed wel ’s even controlere late. En dan met name op de waarden van de lever. Die waren iets verhoogt. Was al ’s eerder su en is niet drekt zorgeluk. Toch gaan ik de útdaging aan om die waarden weer naar beneden te krijen. In april 2018 mut ik weer te prikken.

Ik kin gebrúk make van ’n diëtist maar, ik hew dér eerst fanôf sien. D’r légge nog wel wat opsies open die ik zelf wel inklede kin. Allereerst kin ik wel wat meer water drinke. Tweu liter op ’n dag krij ik op ’t heden niet. Dér valt nog wel wat te winnen. Natuurluk gaan ik d’r wat om denken met de biertjes. Aartsma en ik mutte maar aan de Radler Lemon in de Clinter, as we vergadering hewwe.

En as in april de boel niet daald is dan, gaan ik doktor toch vragen om de medicatie d’r maar af te halen. Ze binne bedoelt om my met myn verstán wat in ’t gereel te houden. Suas ik ség, ik brúk ze al jaren. Maar ik betwiifel as ze wel hun werk doen. Ik hew ’t idee dat ik nog altiid lieke gek bin as veurheen. Of de rest van de wereld is knetter gek. Dér liekt ’t soms ook wel ’s op, toch? Dus ik sien ’t probleem niet.

Maar wat bin ik open, niet? Smiet ik dit sumaar op tafel. Tsja, ik deel dit even met jim. Want ik geef graach ’n ieder die zware medicatie brúkt, en ook wel ’s ’n borrel drinkt, ’t advies om regelmatig even die bloedwaarden te checken. Is echt gien overboadige luxe. Ook al drink je niks, van medicatie kinst ook su geel wurde as een Radler Lemon.

Ik wens u fijn weekend,

Harmen Poortman