‘L ‘Histoire du Soldat’ in Javaanse versie door New European Ensemble

10. Een Javaanse l Histoire du Soldat fotograaf Joris Jan Bos foto 1.1. MBHEERENVEEN – Wieteke van Dort maakt haar comeback in Een Javaanse L’Histoire du Soldat. Een samenwerking van het New European Ensemble met Kantor Pos-Music Stage Theatre Management en Teater Salihara Jakarta. Het New European Ensemble presenteert een Javaanse versie van Igor Stravinsky’s L’Histoire du Soldat.

Regisseur en choreograaf Gerard Mosterd transformeert deze klassieker tot een theaterstuk, waarin humor, dans, mime, slapstick en muziek samensmelten. Actrice Wieteke van Dort maakt haar comeback in het theater: zij speelt de verteller in het stuk. Drie van Java’s meest vooraanstaande traditionele dansers nemen de overige rollen voor hun rekening. De beroemde Indonesische schrijver en mensenrechtenactivist Goenawan Mohamad schreef speciaal voor deze productie een nieuwe tekst.

Een Javaanse L’Histoire du Soldat ging in première op 16 maart in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag en is op woensdag 26 april te zien in het Posthuistheater in Heerenveen. De tournee is in 20 theaters door het hele land. Met L’Histoire du Soldat creëerden Stravinsky en toneelschrijver Charles-Ferdinand Ramuz een revolutionair muziektheaterstuk. Het gaf de aanzet tot nieuw politiek geëngageerd theater. Stravinsky begreep dat zijn stuk ook voor latere generaties relevant zou zijn. Hij stimuleerde theatermakers nieuwe producties af te stemmen op hun eigen tijd en cultuur. Wereldwijd namen theatergroepen deze uitdaging aan. Gerard Mosterd maakte deze eerste Javaanse L’Histoire du Soldat, die drie jaar lang in Indonesië uitverkochte zalen trok. In de voorstelling versmelten Aziatische en Europese tradities. Frans Leidelmeijer, bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch, houdt in de meeste theaters een inleiding waarin hij ingaat op de historische en artistieke achtergronden bij deze productie.

Een revolutionair muziektheaterstuk als een tijdloos verhaal Het verhaal is tijdloos. Een arme soldaat is onderweg naar huis. Hij speelt op zijn oude viool. De duivel verleidt hem zijn instrument te ruilen voor een boek dat de toekomstige beurskoersen voorspelt. De soldaat stemt toe en vergaart een fortuin. Maar zijn ziel is hij kwijt, net als zijn zorgeloze bestaan met oprechte vriendschap. Door het wurgcontract met de duivel kan hij de vloek niet ongedaan maken. Hij beleeft bizarre avonturen.

Motivatie Wieteke van Dort Wieteke van Dort speelde in de serie Oebele met Willem Nijholt, daarna Stratemakeropzeeshow met Aart Staartjes en Joost Prinsen en nog vele andere programma’s. Creëerde Tante Lien in de Late Late Lien Show (VARA). Haar motivatie om nu mee te doen: “L’Histoire du Soldat is een overzichtelijke tournee van de prachtige voorstelling. Ik ben vaker verteller geweest bij een concert, maar dit is wel heel speciaal, met de drie Indonesische dansers. Tenslotte is Indonesië mijn geboorteland. Gerard Mosterd is een begaafde danser en choreograaf. De voorstelling had in het buitenland al veel succes. Ik verheug me er enorm op om met dit jonge voortreffelijke orkest samen te werken.”

Over het New European Ensemble Het New European Ensemble is een ensemble voor nieuwe muziek dat in 2008 is opgericht door jonge bevlogen musici uit heel Europa. Dat ze Den Haag hebben gekozen als thuisbasis, is geen toeval. Het ensemble heeft net als Den Haag een internationaal karakter. In binnen- en buitenland heeft NEuE een grote reputatie opgebouwd. De musici vallen op met fantasievolle programma’s, ‘aanstekelijk enthousiasme’ (Nutida Musik) en ‘exemplarische uitvoeringen’ (de Volkskrant). Donderdag 16 maart t/m zaterdag 29 april 2017 Muziek Igor Stravinsky Oorspronkelijke verhaal Ferdinand Ramuz Tekst Goenawan Mohamad Regisseur/choreograaf Gerard Mosterd Verteller/spel Wieteke van Dort Nieuwe bewerking en dramaturgisch advies Bo Tarenskeen, Marijn Lems Inleidingen Frans Leijdelmeijer Dansers en acteurs Rury Avianti, Siko Setyanto, Hendro Yuliyanto Musici New European Ensemble Voor