Koopsundag. Niet omdat ’t kin maar, omdat ’t mut!

(Column) DOKKUM – Jim kinne allemaal die misselyke slogan: ,,Niet omdat het moet maar, omdat het kan.” Vannemiddag was ’t koopsundag in Dokkum en dat is heus niet omdat ’t moet. Ut is gewoan fantastisch! Heerlyk! Eerst ’n uur in de veurbereiding om met ’t heule gezin tot aksje te kommen en dan bin je ien keer in de stad…

Dan is de beer los: ,,Rik gaan dou maar met papa op ’n bankje zitten. Dan gaan ik even met Lynn naar de Takko om wat babykleertsjes.” Voelst ‘m aankommen? Die jonge wil niet stilzitte. Die wil met mem met in die kleresaak. Herrie skoppe in de kleedhokken. Ze kiekt my aan met ’n vernietigende blik sudat ik weet dat ik vanavond rustig ’n bierke drinke kin. Ik hoef veerders nergens meer op te rekenen. ,,’T is veur my ook koopsundag.” mompel ik teugen haar en ik gaan naar ’t dichtstbij zijnde bankje op de Breedstraat.

Zu sien ik dat d’r meer binne die niet love in die slogan. Allemaal mènsen omdat ze mutte. De froulje hewwe aardig de pas d’r in met ’n zeer secuur kompas. Mannen dér in teugen binne gauw afleid en denke vaak: ,, As ’t dan toch mut… Dan kinne we hier ook wel even ien kope. Of niet dan?” Dat docht ik ook. En ik krij altiid myn zin. Ten koste van… ja juust. Maar dat geeft my niks. Ik gaan veur vertier.

Noh, dér zit je dan. Eerste rang. En dat valt op: ,,Must ze zitten sien. De big spenders. Âlderraast! Elk ’n Big Milkshake en die snotneus ook nog ’n Calippo cola. En must sien. Die kleinste ook al an de softijs. Hoe kin dat allemaal. Skandalig!” D’r werden zelfs foto’s maakt. En niet deur Henk Aartsma disse keer.

Ut is eilykst krekt of staan je met sien allen op ‘e Zyl en bied je de burgemeester een petiesje an. Dér must ’t met vergelyke. Dan wurd je ook bekeken van alle kanten. Dan staan we d’r met syn allen ook moai op. Maar dat geeft niks.

Dit was vandaag ’n verplicht nummer. Dat straalde d’r ook vanôf, niet dan? Even sien late dat ’t by oans allemaal ook kin. Eind van de maand binne we de klos, maar dat kin niks skele.  Dus, ’t is niet omdat ’t kin maar, omdat ’t mut.

Harmen Poortman