Happy Easter. Without me…

(Column) DOKKUM – Goeie vrijdag hewwe we had. Boodskappen in hûs en dat terwijl by de Jumbo staakt werd. By ut distributiecentrum had ik begrepen. Maar dan binne we nou stille zaterdag. En vanavond suuden wy as happy stel met twee gezonde kienders weer ’s wat an oanszelf denke. Even naar de Chinagarten in Bûtenpost. Niks van terecht komm’n. Ik bin half dames und herren. Een lichtelyke griep. En ik wil wel proeve wér ik veur betaal.

Dus ôfseit, de hiele hânnel. Mar gedurende de middag begon ut by my wel wat te wreken. Myn skat had haar d’r ook wel op verheugd dus, ik beslút om de chinees naar hús te halen. Kota Radja in Dokkum hewt ook goed spul en ik bel de bestelling deur: Eén Bami speciaal met één extra kip en één extra satehstokje een Tomatensoepje en wat Kroepoek. ,,Komt goed.”, zeit de dame aan de andere kant van de snaar en ik vraag of myn frou ’t om kwart over zes hale kin. ,,Jawis, dan staat ut klaar. Goeie middag verder.”

Zu deur de middag heen besef ik dat by die kip ook wel ’s van die soja of ketjapsaus zit. Dér houwe wy beide niet van. Myn skat hewt ut liefst de rooie saus. Dus ik bel nog even veur de wissighied: ,,Kota Ladja goedemiddag met Alexo…” Och wat leuk. Ik bin altiid zu bliid met Alexo. Half Dokkum en omstreken wel docht ik, maar in elk geval… ,,Zit d’r rooie saus by, Alexo?” Ik krij ’n útgebreide útleg over hoe ’t eten bereid wurdt en dat klinkt my as chinees in de oren. Ze kiekt ’t even na. Wat heb je besteld, Hammen? Ik proest en blaas in de telefoan en zu pakt ze de bestelling d’rby in ’t systeem. ,,Ik zie ‘m staan, Hammen. Bami en kip met sateh. Tomatensoep… Kloepoek en nu Looie saus d’rby. Komt goed! Lekkel ite jún.”

Zes uur gaat Beits die kant út om ’t voedselpakket op te halen en ze is rillegauw alweer thús. Dér gaan we: Tomatensoepje, Kroepoek, ien groate bak Bami, vier kippen, acht satehstokken, en liters rooie saus.

Ik krij op myn vali van myn wederhelft maar, ik weet dit mooi op te lossen: ,,Ik had Alexo aan de lijn. Die doet d’r altiid wat extra’s in veur my. Omdat, ik ut bin. Connexies skat, allemaal connexies!

Ondertussen is ut kwart veur acht en lég ik alweer boven op béd met de snottebellen in de neus dit stukje te typen. Beneden hew ik gien plak. Dat begriipstou ook wel, denk?

Fijne paasdagen

Harmen Poortman