Doe ’s gek. Tik ’s ’n eitje. Eilykst dikke verneukerij.

(Column) DOKKUM – Sundagmorgen, laat van béd maar seunlief zit al achter de playstation drie. Ik pak koffie die om negen uur fannemorgen zet is. Ondertussen is ’t half twaalf. ,,Goedemorgen schat.”, klinkt ’t fanût de tûn. En dér sien ik myn lady skaars gekleed in ’n nachtjapponnetje. Ik herinner my drekst weer wat d’r gebeurd was fannacht. ,,Wie wil ‘r ’n eike?”, vraag ik met ut idee dat ik hier en dér wat aanvulle mut. Niemand reageert.

Ik haal drie eiers ût de koelkast. Hew inmiddels ook wat water aan de kook bracht en ik pak ook ut gehak veur de soep alvast. ,,Die soep wil ik wel make hoor.”, klinkt zwoel in myn linker oor. Wérna ’n lichte lik an myn lel volgt. Ik doen krekt of ’t my niks doet. Ik weet wel dat ik betere soep maak dan haar dus, ik draai de ballen en zet ut water op. Ondertussen légge de eikes in ’t andere hiete water. ,,Papa, ik wil toch wel een ei.” Dérom had ik d’r dus drie pakt: Twee veur my om de verloren kinderbijslag aan te vullen en ien veur myn seun. Ik weet nu al dat hy in myn voetsporen trede sil.

Ik roer nog even ut pakje champigonnesoep deur ut water en de ballen met wat echte paddo’s. Dan richt ik my weer op de lauwe koffie. Die smaakt nergens naar maar, ik hew d’rnaast ook nog wat jus en melk. Zeven minuten binne verstreken en ik weet dat Eelke zes en een halve minuut hanteert om de eikes wat ‘salvig’ te krijen. Ik hou van wat harder. Maar toch ook ’n zachte nasmaak gaan ik niet ût de weg. Ik zit inmiddels aan de tûntafel en sil beginne aan ’t eerste eike.

Dér sien ik weer dat kontsje langs skuven onder dat nachthemd. Ze komt akelig dichtby en krekt as ik ut tweede eike pakke sil buugt ze veurover van de andere kant van de tafel naar my toe. Ze geeft my volledig inzicht in de situaasje en met ’n zekere claimende dwang eist ze dat tweede eike op. Toch maar goed dat ik drie pakt had. Maar eilykst is ut dikke verneukerij.

,,Doe ’s gek.”, dacht ik by myzelf. ,,Tik ’s een eitje.”

Harmen Poortman