De lente in met “Natuurlijke Verbeelding” bij Galerie Noordvleugel

DSC_0025 DSC_0033 DSC_0049 DSC_0059 DSC_0073

 

 

 

 

Galerie Noordvleugel luidt de lente in met de nieuwe tentoonstelling “Natuurlijke Verbeelding”. De tentoonstelling werd op zaterdag 1 april 2017 geopend door Geert Pruiksma (directeur Museum Nienoord in Leek).

Bekende en nieuwe kunstenaars presenteren hun kunst aan het publiek.

Een van de nieuwe kunstenaars is Saskia Boelsums, beeldend kunstenaar en fotograaf. De woestheid van de landschappen die ze fotografeert doen soms denken aan schilderijen van Turner. Haar foto’s pakken je vast, en je blijft ernaar kijken.

Ook Ahmad Haraji exposeert voor het eerst in Galerie Noordvleugel. Hij is een realist en die invloed is terug te zien in zijn schilderijen van landschappen, portretten en stillevens. In de schilderijen van Ahmad is het spel van licht en schaduw te bewonderen, geïnspireerd door de schilderijen van oude muren van boomgaarden in zijn geboorteland Iran.

Niet nieuw maar altijd weer in staat je te verwonderen met zijn prachtige schilderijen is Paul Christiaan Bos. Hij stelt extreme eisen aan zijn werk. Het is dan niet zozeer de detaillering als wel vooral de kleur en het licht waar het om gaat. Om die te bereiken moet hij in lagen werken. Om de verf tot leven te brengen en als het ware licht te laten uitstralen, komt tussen elke laag een zogenaamde “withoging” van zijn speciale tempera. Alleen op deze manier kan hij bereiken wat hij nastreeft, namelijk dat het “zonlicht” als het ware van binnen uit de verf komt. Al zijn schilderijen stralen namelijk licht uit.

Ook niet nieuw in Galerie Noordvleugel maar zeker een bijzondere kunstenaar is Patrick van der Linde. De indrukken van de vele reizen die hij gemaakt heeft naar onder andere Nieuw Zeeland, Japan, Korea, Guatemala, Mexico en Peru zijn terug te vinden in zijn schilderijen. De schilderijen van Patrick zijn te omschrijven als magisch realistisch of surrealistisch. Ook bij het realisme voelt hij zich thuis. Hij werkt in een eeuwenoude traditie, een ambachtelijke manier van werken met veel aandacht voor detail zodat de schilderijen na jaren hun geheimen nog kunnen prijsgeven.

En tot slot, beeldend kunstenaar, Romee Kanis. Geen schilderijen maar prachtige bronzen beelden.

In haar bronzen beelden komen lichamelijkheid en innerlijkheid op bijzonder elegante wijze samen. De gracieuze vormen, de balans en de spanning in het lijnenspel tonen een innerlijke wereld tussen kracht en kwetsbaarheid, zonder te idealiseren.

Galerie Noordvleugel toont met de nieuwe tentoonstelling “Natuurlijke Verbeelding” aan dat zij nog altijd hét podium is van en voor een diversiteit aan kunstenaars: schilders en beeldhouwers. Deze kunstenaars vinden hier erkenning, herkenning en waardering. Daarmee is Galerie Noordvleugel uitgegroeid tot hét kunsthuis van het Noorden en niet voor niets verkozen tot één van de beste 9 galerieën van Nederland in 2017.

Kleasterwei 1 Veenklooster 0511 44236 www.galerienoordvleugel.nl

Openingstijden Dinsdags t/m Vrijdags van 13.00 tot 17.00 Zaterdags 10.00 tot 16.00 uur.

Tekst en foto’s: Henk Aartsma