Carbidknallers van gemeente Dantumadiel zijn de BOCK

Bock gemeente DantumadielDAMWÂLD – Op donderdag 21 december 2017 ontving burgemeester Klaas Agricola een groep ‘carbidknallers’ in het gemeentehuis van Damwâld. Diegenen die carbid willen schieten op oudejaarsdag, moeten dat bij de burgemeester aangeven om toestemming te krijgen. Donderdagmiddag konden de aanvragers de benodigde papieren voor dit jaar in ontvangst nemen.

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde knallen zorgt voor gezelligheid tijdens de jaarwisseling. Een traditie die we willen behouden voor de komende generaties. Daarbij is het van groot belang dat het carbidschieten op een veilige manier gebeurt. Helaas vinden er jaarlijks nog steeds (ernstige) ongevallen plaats. Deze ontstaan vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s.

Om mensen meer bewust te maken van de risico’s van carbidschieten, is drie jaar geleden de BOCK campagne gestart. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. De campagne is gericht op veilig carbid schieten in Noord Nederland.

BOCK-bal
Dit jaar is de campagne gericht op het gebruik van de bal als projectiel. De knallers kregen naast de benodigde papieren, ook nog een BOCK-bal, een BOCK- pet, oordoppen en een flyer over veilig carbidschieten.

De BOCK-knaller is op de hoogte van de volgende 5 belangrijke tips:

  1. Goede voorbereiding: Informeer tijdig bij de gemeente naar de voorwaarden en vergunningen

  2. Goed materiaal: gebruik alleen melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten na het ontsteken

  3. Bescherm jezelf: Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen

  4. Ontsteek het carbid veilig: Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.

  5. Zorg voor EHBO: Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Burgemeester Agrocola wenste iedereen veel plezier toe, maar riep ook op om extra voorzichtig te zijn.