Admiraliteitsdagen. Hewwe jim dat wel ‘s?

(Column) DOKKUM – ,,Je hebt van die dagen, hè?” Kinstou dy indenk: Je komme thús van ’n monsterklus. Hard werke, de heule week. En dan astou de keet binnenstapst wurdt ‘r drekt allerlei turbulente en geheel onzinnige informaasje naar dyn hoofd slingerd. ,,Papa kijk!. Mag ik een koekje papa? Ik wil nu drinken. En we hebben een aanloper, een poes of zo.”

Dan in ’t kader van de ophanden wezende Admiraliteitsdagen wil ik even Noorderwyn Live sien op de laptop. Vanwege dat afgrijselijke geskreeuw om my hiene wil ik de koptelefoon op hewwe. Veurdat ik dér om zoeke mut geef ik ’n dúdelyke opdracht richting moeke en de seun om dat ding te zoeken. Ik weet ook pertinent zeker dat dat ding ut laast brúkt is deur de seun. Maar nee hoor: ,, Dou bist zelf met dat ding naar de vliering weest afgelopen week.” Ik die trap op en del. En men weet hier in huize Poortman maar al te goed van myn heupblessure. Wanneer ik weer beneden bin: ,,Ooh sorry papa, hij lag onder de televisie.” Doen ze met zin. Echt waar.

Noorderwyn is al haast aflopen en dan mag ik ’t laaste stukje nog even sien: De skoalkienders met ut piratenlied. Das dan wel weer leuk. Krekt om half vier moest ik Rik nog even by ’n vriendsje weghale. En of ik dan ook nog even curry en mayo by de Jumbo weghale wil. Tuurlyk. Maar as ik dan by thúskomst een berichtje in de telefoan lees van 15:29 uur: ,, En ook even een pot appelmoes.” , dan suust eilykst drekt de stad in gaan en mooi in ut bier omhangen gaan. Jah Werkelyk..

Zu wurdt ik hier leeft. Hewwe jim dat wel ‘s?

Fyn weekend,

Harmen