Achtkarspelen gaat in gesprek met Vitens

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}

Gemeente wil lastenverhoging voor burgers voorkomen

De gemeente Achtkarspelen betreurt het dat waterbedrijf Vitens een brief heeft verzonden aan de inwoners van Achtkarspelen over doorberekening van precarioheffing. De gemeente vindt dat Vitens voorbarig is met de aankondiging van de nota. Op 25 januari spreekt de raad hierover.

Het gemeentebestuur wil zo snel mogelijk in gesprek met Vitens. De intentie is om de lastenverhoging voor de burgers te voorkomen. De gemeente Achtkarspelen kan echter niet uitsluiten dat Vitens vooraf de precariobelasting aan de inwoners doorberekent.

Eerder deze week ontvingen inwoners van Achtkarspelen een brief van Vitens, waarin het waterbedrijf aankondigt de precarioheffing aan haar klanten door te berekenen. De gemeente was onaangenaam verrast, omdat zij Vitens uitstel van betaling had gegeven in afwachting een lopende juridische procedure.

Vitens hoeft voorlopig dus geen precariobelasting af te dragen aan de gemeente, maar brengt de precario wel al in rekening. De uitkomst van de juridische procedure kan zijn dat Vitens helemaal geen precario hoeft te betalen. In dat geval heeft Vitens inwoners van Achtkarspelen onterecht een te hoge rekening gepresenteerd.