Stadsfeesten Dokkum! De Beste Brouwers, dèr mut je wese.

DOKKUM – Stadsfeesten in Dokkum! Komend weekeinde is ut suvér. Buurten versiert en alle wyken hewwe hun eigen feestelijkheden. Ut thema is : ‘De Geschiedenis van Dokkum in de schijnwerpers.’ En dèr hewt ien straat wel heul erg veul aan deen: De P.O. Brouwerstraat in de Kooilânnen.

As je over ut Damwâldsterreedsje riide en de afslag over ’t brugje nimme, dan sien je drekt dat je in de jaren terug gaan. Dat brugje is omdoopt tot de Woudpoortbrug su die was in 1860. Selfs ut Hotel van Andries van der Meer staat ‘r by in die glorie. Dat is tiidens de feestdagen ook werkelyk open. Met terras en al.

Je kieke je by De Beste Brouwers de ogen ût. Ouwe merken su-as Sonnema, Fortuyn en de herintredende Bonifatiusbier binne vertoand in de vorm van ’n metersgroate beerenburgfles en andere herkenbare reclameûtingen. Ut personeel van ut café en de inwoners van de straat hewwe de garderobe volhangen met kledij ût verskillende perioaden van de skiednis en sille ze dragen om de gasten voele te laten dat ouwe tiiden herleve.

De 11-stedentocht is een cruciaal onderdeel tiidens disse stadsfeesten. De friesche deurlopers die by ’t keerpunt in de binnenstad plaatst binne, hewwe ze hier ook ien op ien namaakt. Kunstig! Op ware groate en je magge d’r ook wel even op zitte. Je kinne dan ook ’n stempeltsje hale by de stempelpost. ‘N ouwe peerdenkar met eardappelkisjes is ’n klein detail maar, ook su leuk.

De tweude wereldoorlog is ook ín Dokkum ’n gebeurtenis die we hier niet vergete magge. Dat doen De Beste Brouwers ook niet. Su sil d’r ’n waar gevechtsvliegtúg plaatst wurde in de straat. Ut sil krekt lieke of disse dèr tiidens de feestweek delstort is. En als dat nog niet genoeg is, d’r wurdt ook nog wat verwacht van de Dokkumer Vlaggen Centrale.

Jo en jou binne welkom fanôf vrijdag in de P.O. Brouwerstraat in Dokkum veur een heurlyke beleving van De skiednis fan Dokkum in de skijnwerpers.