Openbare verlichting Dongeradeel wordt vervangen door LED

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}

Openingshandeling renovatieproject openbare verlichting Dongeradeel

DOKKUM – Op vrijdag 16 september aanstaande vindt er een openingshandeling plaats van het renovatieproject openbare verlichting Dongeradeel. Dit zal plaatsvinden om 11:00 uur aan de Woudweg in Dokkum nabij nummer 35. Fred Corzilius van CityTec overhandigt op locatie aan wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Dongeradeel een nieuw LED armatuur. Het renovatieproject openbare verlichting Dongeradeel is een grote investering in duurzaamheid.

Wat houdt het renovatieproject in?

Langs de gebiedsontsluitingswegen en de hoofdwegen in Dokkum en in de dorpen van Dongeradeel worden de bestaande straatverlichting (SOX en SON verlichting) vervangen door duurzame en onderhoudsarme LED verlichting. Dit houdt in:

–  vervangen  676 oude armaturen naar LED armaturen

–  plaatsen 190 nieuwe lichtmasten

–  het ombouwen van 147 armaturen met LED lampen

Het project is inmiddels begonnen en duurt naar verwacht tot het einde van dit jaar.

Welke voordelen levert deze renovatie op

Naast de financiële voordelen heeft vervanging van de openbare verlichting (de huidige lampen moeten om de 2,5 jaar vervangen worden; LED verlichting gaat circa 20 jaar mee) ook een positief effect op de duurzaamheid. Door zoveel mogelijk SOX en SON verlichting te vervangen door LED verlichting is er veel minder lichtvervuiling en wordt er bespaard op de energierekening en op de onderhoudskosten. De bestaande verlichting heeft een verbruik tussen de 55 en 70 watt per armatuur en de nieuwe verlichting nog slechts 36 watt. Ook wordt het CO2 gebruik verlaagd. Daarnaast vergroot de vervanging van de lichtmasten met LED verlichting de veiligheid van de burgers. Door de LED verlichting worden kleuren beter zichtbaar, waardoor voetgangers, fietsers en andere weggebruikers beter herkenbaar zijn. In de oude situatie werd om 22.30 uur de nachtverlichting ingeschakeld en ging 40% van de verlichting uit. Nu blijven alle lampen branden maar op halve sterkte.

Aanbesteding en kosten

Het werk is door een Europese aanbesteding gegund aan CityTec. CityTec is onderdeel van Stedin. Stedin heeft ondermeer een vestiging in Dokkum. De kosten ad € 400.000,-van de nieuwe verlichting worden betaald uit het reservefonds openbare verlichting Dongeradeel.

Reeds vervangen
De werkzaamheden zijn gestart op maandag 29 augustus jl. In de dorpen Paesens, Lioessens, Anjum, Morra, Bornwird, Hiaure, Hantumhuizen, Engwierum en Ee zijn de armaturen al vervangen. Gisteren is men gestart in Dokkum en er volgen nog meer dorpen.  De burgers die in de straten wonen waarin de verlichting reeds is aangebracht reageren positief! De verwachting is dat eind van dit jaar de werkzaamheden zijn afgerond. Dit valt en staat met het weer.