Leerlingen De Wingerd herdenken Jan Kaper en Harm Brouwer

DAMWÂLD – Leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs De Wingerd uit Damwâld hebben vrijdag 15 april Jan Kaper en Harm Brouwer herdacht.

Op 15 april 1945 werden Jan Kaper en Harm Brouwer doodgeschoten terwijl ze een Duitse soldaat en een Nederlandse overloper probeerden tegen te houden. Dit alles terwijl de bevrijding al werd gevierd.

Normaal gesproken vindt de herdenking plaats bij het monument voor Jan Kaper en Harm Brouwer aan de Achterwei. In verband met de regen had de directie van De Wingerd gisteren besloten de herdenking te verplaatsen naar de centrale hal in de school. Na de herdenkingsplechtigheid hebben twee leerlingen samen met een leerkracht bloemen gelegd bij het monument.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid werden de leerlingen welkom geheten door meester Sikke Dantuma. Vervolgens vertelde de heer Pieter van der Bij, archivaris van de gemeente Dantumadiel iets over oorlogsmonumenten in de gemeente. Enkele leerlingen droegen gedichten voor en er werd een lied gezongen. Juf Margreet speelde de ‘Last Post’ op de trompet. Aansluitend werden er twee minuten stilte in acht genomen.

Personeel en leerlingen van De Wingerd hebben het monument aan de Achterwei geadopteerd en houden jaarlijks een herdenking bij het monument.