Last Christmas, I gave you my heart

DOKKUM – Met de headphone op de oren lûsterend naar de kersthit van Wham, laat ik disse twee feestelyke dagen de revú passere. Een soad leed dames en heren. De aanslagen in de wereld, de vliegtúgramp voor de Russen. Maar ook dichterby de drie jongens in Grûningen met de auto over de kop. En in oans eigen familie is vader aan de knibbel opereerd. Das goed gaan en hij was veur de kerst weer thús. Maar skoanmoeke is dan wel weer opnommen veur de kerst en die komt waarskynlyk niet weer in haar eigen hús. Kin niet jongens, ze verpieterde dér…

Maar ze is nou te plak, by skoanpa in de Waadwente. Eerst maar even sien hoe ’t disse dagen gaat en dan maar veerder sien hoe ’t mut. Self bin ik ook nog even naar de húsarts weest veur de kerst. Die linker poat jongens. Ut wil soms niet. Een keunstheup is prachtig maar ’t blieft een hulpmiddel. Dit klamme, natte en soms toch wel kouwe weer hewt syn invloed op de spieren en gewrichten. Dokter hewt wat diclofenac veurskreven en dat is dan ook wel even een weldaad. Maar ja, ik kin d’r ook gien doazen vol van opvrete. Seumers bin ik beter af.

En nog even dan gaan we de zon weer tegemoet. We hope hier in huize Poortman-Visser dat we dat doengaan met een kleine dochter d’rby. Ik skat dat ze eerst volgende maand d’r wel is. Februari sil ut niet wurde, gaan ik fanût. En dan by disse wil ik dan ook wete late aan de ménsen die zich hier in de buurt om oans su druk make: Ut gaat hier best goed. Wy sien hier namelyk terug op een jaar wérin wy veul verdriet had hewwe maar nog erger: We binne ontzettend skaad in oanze privacy. Su erg zelfs dat ik soms moeite had om my sien te laten by de skoal wér wy oanze seun op hewwe. Ik bin dér nou volledig overheen. Ik kin ook vertelle wérom.

Persoanen die ik onterecht aansien hew as anoniem klokkenluider hew ik excuus maakt. Hierdeur gingen deuren open met dérachter informaasje die leidde tot de werkelyke vuillak. Die is by disse nou zelf ook de pisang want, die hangt by de belastingdienst an ’t prikbord. ,,Ik hew tot de dag van vandaag dy de káns geven om dy te melden by de politie. Ik hew d’r niks van hoort, dus dan gaan ik veerder. Ik hoop allinich dat dit de laaste kerst is diestou veur oans vergalst.” ,,Last Christmas, I gave you my heart.”, zég maar.

En natuurlyk is ut my niet ontgaan maar, om nou krekt te doen of ik ’n groat fan was van George Michael vien ik wat overdreven. Ik vien ut wel heel knap wat hy veur muziek maakt hewt veur oans allemaal. En ik denk ook dat George ’n prettige man was om met om te gaan. Jammer dat 2016 ook disse ster dove laten hewt.

Ik suu eilykst niet meer skriive dit jaar maar ik kin ’t dan ook niet late. De kerst dance hits van Spotify op de knar en dér volge de inspiratieve en creatieve golven. Ut is krekt de dreamsessions van Ad Visser. Wete jim dat nog? Dat was de nineties, denk ik. Home alone 2 of 1 is nou op RTL 8, sien ik nou. Ook su iets van die vervlogen tiiden. Maar ’t blieft good stuff, ook ’t spul út the eighties.

Beste lezers en lezeressen, ik wens jim nog een fyne 2e kerstavond. Ik hoop veur ’t oud jaar nog ’s langs te kommen hier. Ik hou hem hoog en zeg tsjoch,

Harmen Poortman