Freezefestival kan dertien nieuwe namen toevoegen aan line-up

De organisatie van het jubilerende Freeze Festival kan dertien nieuwe namen bevestigen: 20 jaar Meindert Talma, Sjamsoedin, Karawane, Cornered, Baldrs Draumar, Manu Armata, Tambu Dari Kami, Kim A. Dekker speelt Fonkelende Vertraging, The Bongo Club, Tobi Vail, Der Untergang, Ananazz en SAKS zijn toegevoegd aan de line up. De kaartverkoop loopt voor Freeze, wat plaatsvindt op 9, 10 en 11 december in Neushoorn, Leeuwarden. Op de site van het festival is de dagindeling inmiddels te zien.

20 jaar Meindert Talma: niet alleen het Freeze Festival, ook Meindert Talma viert zijn twintigste jubileum! Op Freeze maakt hij een keuze uit de beste songs die hij binnen twintig jaar en twaalf albums bij elkaar schreef. Karawane is het nieuwe bandproject van Anne Caesar, de voormalige zanger en liedjesschrijver van gitaarband LPG. Met Karawane maakt hij ontzettend mooie muziek, mede vormgegeven door een aantal (ex)-Friese bandleden.
 
Sjamsoedin was DJ van Nobody Beats The Drum, waar hij na tien jaar afscheid van nam om solo verder te gaan om lekker te experimenteren. En dat kan hij als geen ander. Samsjoedin speelt op de zaterdagnacht van Freeze, in het Take Koffer-programmablok dat gepresenteerd wordt door 2manykofferdjs. Ook Le Le Radio (een project van De Jeugd van Tegenwoordig’s Faberyayo en Fries om utens Rimer London), doen in dat kader een speciale DJ-set.
Cornered: hardcore op zijn best. Snelle gitaarriffs en breakdowns gaan naadloos in elkaar over, zonder aan groove in te boeten. De band vlamt al sinds 2009 door binnen- en buitenland en heeft zo zijn sporen wel verdiend. Manu Armata tapt uit het vaatje van de New York Hardcore, het genre dat verwijst naar de oorsprong van het hardcore genre. De band is al jarenlang een begrip in de Friese en Nederlandse hardcorescene en mag zich gerust tot een van de beste rekenen.
Baldrs Draumar is een Friese band die sinds 2009 over de podia raast om haar epische en vurige Folkmetal te promoten. Nadat in 2011 het eerste full-length album “Forfedres Fortellinger” uitkwam besloot de band zich te gaan focussen op de eigen Friese wortels en taal. Balrds Draumar geeft een akoestisch optreden tijdens de Friese Pop Awards, op de vrijdag van het Freeze Festival. De beste Friese muzikanten en initiatieven maken kans op de Friese Popprijs, of op een van die andere awards. Tussen de uitreikingen door, spelen een aantal lokale acts.
Een bijzonder stukje volksmuziek uit Curaçao komt van Tambu Dari Kami. De muziek is vooral gericht op het ritme en maakt gebruik van de Chapi, een metalen schep, en de Bari, een trommel. Kim Dekker studeerde met het muzikale project Fonkelende Vertraging onlangs af aan de Academie voor Popcultuur. Ze presenteerde dit in de Lutherse Kerk en staat nu op Freeze. The Bongo Club (Zweden) rockt met gitaargedreven popsongs en aanstekelijke melodieën, afgewisseld met heerlijk psychedelisch leadzang en een energieke liveshow.
Vier bekende Friese muzikanten en diehard Nirvana-fanaten vormen Tobi Vail, die hun glorieuze terugkeer maken tijdens Freeze, in het jaar waarin legendarische album Nevermind 25 is geworden. Het Leeuwarder Der Untergang speelt een combinatie van punk covers en eigen werk, met frontman Wim de Jongh als een waar entertainer. Ananazz is een enthousiaste muzikale groep van jonge, Friese muzikanten. De blazers en ritmesectie zorgen voor een swingend geheel van Pop tot Oost-Europese volksmuziek tot Jazz en Latin, met altijd veel ruimte voor solo’s. SAKS bestaat uit vier Friese talentvolle saxofonistes, die op Freeze een afwisselend programma met minimal music brengen.
Eerder werden aangekondigd: Jungle By Night, HAEVN, Indian Askin, Noordpool Troupe ft Janne Schra & Jorrit Westerhof, Le Le Radio, The Cool Quest, Amber Arcades, Friese Pop Awards, Mr Wallace, Jord (try-out), MAASK, Eins Zwei Orchestra, Ravenna, Exitlight Empire, Tenfold, Chris Egbers, 2manykofferDJ’s, Hilbrandt (try out), Korfbal, Pendants, Tolls, Mundo Park, O Kutjes, FOXOS, Lional.
De kaartverkoop voor het festival is inmiddels gestart. Een passe-partout kost dertig euro, de dagkaarten zijn vastgesteld op €7,50,- (vrijdag), €17,50,- (zaterdag) en €15,- (zondag).

——-

Popmuziek en popcultuur in Friesland zijn booming. Een aantal van de grote spelers in Leeuwarden hebben dan ook besloten om nauwer samen te werken. FREEZE, Neushoorn, Minerva Academie voor Popcultuur, Media Art Festival Friesland, Popfabryk, Keunstwurk en Friesland Pop bieden in november en december concerten, lezingen, exposities, debat en workshops. De combinatie van een opleiding waar talent zich kan ontwikkelen en podia, festivals waar dat talent zich vervolgens kan manifesteren vormen krachtige voorwaarden voor een divers en uitdagend programma.

6 t/m 9 december : Internationale Week Minerva Academie voor Popcultuur met onder meer workshops, werkveldbijeenkomst, festival Here We Are Everywhere in Neushoorn en op de Academie.

7 t/m 10 december: Freeze yn it Doarp

9 december: Conferentie Popeducatie

9 december: Programma Internationale Talenten-netwerken

9 december: Friese Pop Awards

9 t/m 11 december: Freeze met ca. 50 acts in Neushoorn

1 t/m 17 december: Media Art Festival in de Westerkerk

15 t/m 17 december: LUNA