Even serieus, dames en heren

DOKKUM – Ik krij heul vaak te horen dat ut veur my beter weze suu as ik wat vaker de fyts pak. Late we sège: ,, Dat ik überhaupt ’n keer de fyts pak.” Ik bin met die opmerkingen nou wel klaar. Ik hew d’r skoan myn nocht van en ik sil jim ûtlège werom.

Ik hew ’n heupprothese. Dan is in ieder syn ogen fytse de beste therapie die d’r is. Ik beaam dat. Mits je geraamte niet skeef groeit is deur ’t  jarenlange manklopen veurdat de prothese plaatst is. Jim sien ut niet maar, myn heule onderstel staat meer dan 2,5 centimeter ût ’t load. As je dan fytse dan loopt dat niet lekker soepel. Ik sit niet iens recht op de fyts. Myn linker knibbel zwabbert naarbûten en as je denke aan su’n stoomlokomotief dan kinst dy veurstelle dat die wielen met andrijfstang in ’t gelit staan mutte. Nou, su is dat eilykst ook met ’n heup met dèronder een knibbel. As dat niet mooi in posysje staat, dan loopt dat niet soepel en hew je dus heul gauw veul pyne.

In totaal hew ik d’r al bijna dertig jaar last van. Ook al dertig jaar krij ik ut advies om te fytsen. Jim kin jim dan nou ook wel veurstelle dat ik dèr knap zat van bin. Vandaag hew ik één van de weinige ûtzonderingen maakt. We moesten naar ’t zwembad aan de andere kant van de stad. We waren van te voren inlicht dat we de auto dèr niet kwiit konden dus, ik op ‘e fyts met Rik achterop. Moeke is zwanger en har wuu ik niet de zwaarste taak opdringe. Nou bin ik dus wel moai klaar.

Ut is hier half neugen in de avond en ik hew de coldpack op de heup. Die skuuf ik na een kwartier weer even in de vriezer en dan gaat ‘r ’n half uur op de knie. Ik snap nou wederom heul goed wèrom ik dus twintig jaar leden ’n knappe inzinking had hew. Ik snap ook heul goed wèrom ik vaak maar heul kort ’n baantsje vasthouwe kon. Ik snap heul goed wèrom ik myn HBO-opleiding niet afmake kon. Dat vien ik ook heul jammer allemaal.

Maar gienien hoeft my dèr op te wiizen deur my te vertellen hoe en wat ik mut. Niet allinich ut fytsen lukt my niet. Ook dat podium opbouwen en staande interviews houwe op de Admiraliteitsdagen lukt my niet. Ik had dat met liefde deen. Ik héw dat ook wel deen in ’t verleden maar dat is ’n ieder vergeten. Dat geeft niks maar ik mis die ûtdagingen wel. En om ut toch even by ’t fytsen te houwen: Ik vien dat skitternd om die routes te sien die ’n ander fytst hewt binnen ’n bepaalde tyd. Mooie technieken teugenwoardig dat je dat allemaal mete kinne en su leuk dele kinne op de social media. Dèrom deel ik dit ook graag even met jim. Misskien snappe jim nou dat ik dat lekkere ‘Metzwangerbûkje’ d’r niet su gauw af hew as dat ik dat wil. Dèr hoeft gienien my met te confronteren.

Fyne avond,

Harmen