Dongeradeel betaalt rekeningen snel

 

DOKKUM – Leveranciers van de gemeente Dongeradeel krijgen hun rekeningen snel betaald. In 2015 duurde het gemiddeld 18 dagen voordat een factuur werd voldaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten een vaste betalingstermijn helemaal los te laten en rekeningen na goedkeuring direct te betalen. Zo hoeven leveranciers nog minder lang te wachten op hun geld.

Landelijk is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor het betaalgedrag van overheden. In 2013 is wettelijk vastgelegd dat overheden binnen 30 dagen hun facturen moeten betalen. Uit intern onderzoek is gebleken dat de gemeente Dongeradeel 95,8% van de facturen in 2015 binnen de wettelijk gestelde termijn van 30 dagen heeft betaald. Veel facturen werden zelfs nog eerder betaald, waardoor een gemiddelde van 18 dagen is gehaald.

Voorbeeldfunctie

Door de betalingstermijn terug te brengen naar nul, wil de gemeente Dongeradeel als overheidsorganisatie een voorbeeldfunctie uitdragen richting de maatschappij en het bedrijfsleven. Door het zogeheten treasurystatuut aan te passen, kan een factuur direct na akkoordverklaring van de budgethouder worden betaald.