BOCK-campagne van start in Dantumadiel

FEANWÂLDEN – Op a.s. zaterdag 31 december om 12 uur zal burgemeester Sicko Heldoorn de aftrap doen van de ‘BOCK’-campagne bij carbidploeg ‘De Finnen’ aan de Finnen in Feanwâlden. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Aansluitend zal de burgemeester ook traditiegetrouw de andere carbidploegen in de gemeente bezoeken.

De BOCK-campagne

Carbidschieten is een prachtige traditie. Een traditie die behouden moet blijven voor de komende generaties en een traditie die naast de vertrouwde knallen zorgt voor gezelligheid tijdens de jaarwisseling. De gemeente Dantumadiel vindt het wel van groot belang dat het carbidschieten op een veilige manier gebeurt en wil daarom dat er altijd een Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) aanwezig is. De BOCK is op de hoogte van de vijf tips voor veilig carbidschieten:

  1. Bereid je goed voor

Informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

  1. Bescherm jezelf

Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.

  1. Gebruik goed materiaal

Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.

  1. Ontsteek het carbid veilig

Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.

  1. Zorg voor EHBO

Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

 

De BOCK is oorspronkelijk een initiatief van Brandwondencentrum Groningen, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en door diverse overheden en particulieren in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Kijk voor meer informatie op wieisdebock.nl of volg de campagne op Twitter of Facebook #wieisdebock

Foto: Mediablok

Update:

31-12-2016

Afgelopen donderdag ontving u onderstaande uitnodiging voor de aftrap van de ‘BOCK’-campagne bij carbidploeg De Finnen in Feanwâlden. Vanochtend is in Broeksterwâld een persoon zwaar gewond geraakt bij het carbidschieten. Burgemeester Sicko Heldoorn heeft daarom besloten de officiële aftrap in Feanwâlden te annuleren en heeft in plaats daarvan de carbidploeg in Broeksterwâld bezocht.

De ongevallen in Broeksterwâld en Mûnein onderstrepen hoe belangrijk het is om veiligheidsmaatregelen te treffen rondom het carbidschieten. Burgemeester Heldoorn bezoekt daarom vandaag meerdere carbidploegen in de gemeente om juist ook het gesprek hierover aan te gaan met de carbidschieters.