54ste Frieslandshow was top

dsc_0115 dsc_0097DOKKUM – De 54e Frieslandshow is geschiedenis. Wederom waren de leden van pkv Frisia Dokkum e.o. in staat in De Trimmer aan de Harddraversdijk een sfeervolle show neer te zitten. De show mocht zich verheugen op brede belangstelling van publiek, maar ook van de pers. Op de achtergrond speelde ongetwijfeld mee, dat dit de laatste Frieslandshow in de Trimmer was.

Een volgende Frieslandshow komt er zeker, dat staat als een paal boven water, maar het decor zal anders zijn. Na een aantal omzwervingen in de aanvangsfase vond de Frieslandshow een vaste huisvesting in sporthal De Trimmer. Nu vanaf januari a.s. er geen evenementen meer gehouden mogen worden, zal de show een ander onderdak moeten vinden. Inmiddels is die locatie gevonden. De 55e Frieslandshow, de 11e lustrumshow zal in de Ynset in Holwerd gehouden worden in 2017. Holwerd is voor de Frieslandshow op zich niet nieuw, daar werden een aantal shows in de eerste jaren gehouden, toen in de hal van Deltabouw, nu gaan we dus naar de MFA de Ynset.

Zoals alle Frieslandshows kende ook deze shows een aantal winnaars. In de verschillende diergroepen werden kampioenen benoemd door keurmeesters en dat leverde het volgende op.

Mooiste konijn was de blauwe klein zilver van Gauke de Vries uit Burgum, mooiste hoen de New Hampshire van Evert Ringia uit Beetgumermolen, het mooiste dwerghoen was van C.K. Tjoelker uit Norg, de blauwtarwe Ko-Shamo. De fraaiste sierduif was van Ype Stielstra uit Holwerd een Nederlandse Schoonheidspostduif die 97 punten scoorde. Bij de watervogels was de Silver Appleyard dwergeend van Henk Gulmans uit Burum de winnende vogel. Reimer de Vries uit Buitenpost won met een zwarte cavia de hoofdprijs. De mooiste serama was van Jan Venema uit De Westereen. Bij de diergroep oorspronkelijke duiven ook weer vertegenwoordigd sinds jaren won de dolksteekduif van Martinus Westerhof uit Damwâld.

Naast de algemene winnaars zijn er ook verenigingswinnaar te benoemen. Op de bijgaande foto een mix van van winnaars.

Zaterdagmiddag om half vier werd het sein uitkooien gegeven, waarmee de show de opruimfase ingleed. Met enige weemoed werd door de opruimploeg gewerkt aan de afsluiting van de combinatie De Trimmer en de Frieslandshow.

Foto van links naar rechts: Henk Canrinus, Evert Ringia, Ype Stielstra, Gauke de Vries, Jan Rietberg. Geknield tentoonstellingssecretaris Arie Hagedoorn.