‘T is wat. Ik hew ut toch seit? Niet lûstere wille!

DOKKUM – Sûterig herfstweer gustern dus een gewoan ménsch bliift yn ‘e hûs, of niet dan. Code geel of oranje… weet ik veul maar, in elk geval zocht ik de knushied op yn ‘e hûs. Ik had ook al seit dat ik de sundag veur de hûshouding houwe wuu dit weekend. Maar de lady begon al wat te skuven op ‘e bank. ,, Ik gaan toch even naar Moeke Sjoeke. Ik nim de kleine man wel even met, dan hewst dou ook even ut ryk veur dy allinich. Ik kon van alles probere om haar thûs te houwen maar, dat hewt toch gien sin. Je kinne lyke goed teugen een tankdop prate want, ze gaan toch die wiiven. Ik wuu nog wat sége maar nee, dér reed de Fiësta de straat al ût.

En ik wist wel dat de eindbestemming Leeuwarden weze suu want, haar vader leit yn ’t MCL.

Langzaam aan werd ut skiemerig en ik was niet erg angstig maar, je wete wel hoe as je je voele as je dierbaarsten in zwaar weer verkere. Teugen zessen kwam ut spul weer thûs. ,,Jaaaah, we binne toch even yn Leeuwarden weest. Pake doet ’t goed. Hy komt dínsdag in de Waadwente hier yn Dokkum. Maar ik hew ook even tanke mutt’n en dat viel niet met. Dat doest dou altiiten dus, ik hew een jonguh by de pomp vraagt of die d’r veur fiiftjen euries yn gooie wuu. Hy sei dat de tankdop wel wat stiif ging.” Dat was dus wat ik ook nog sége wuu, hè?,,  We mutte nog tanke!” Maar dér krijst dan de káns niet veur.

Ik had de bakoven aan en we hewwe even een vette hap had. Ik hew ook nergens over seurt maar toch sliep ik vannacht slecht. Vanmorgen hew ik de tank maar even helemaal vol gooit en inderdaad: Die tankdop skuurde lekker an. Dat komt omdat vrouwen die mannedingen doen wille, en dus niet ôfwachte tot hun man ûtpraat is, zich volledig en met oans as mann’n d’rby in de nesten werke. Ze werke en denke krekt andersom… met de andere hersenhelft en hewwe dus niet die slag die een gewoane, gezonde man wel hewt. Een echte kerdel hewt die swing!

Lieve skatt’n lûster eerst even naar jim kerdels veur jim eigengereid jim koers vare.

Ik bin veurdat ik naar hûs ging even aan weest by een maat veur een coolin’downperiode van anderhalf uur.

*#@%$*&^%@#$

 

Harmen Poortman