Succesvoll Trekfestival koerst op tweede editie in 2016

Noordoost-Friesland/De Marne – Afgelopen weekend beleefde het TREKfestival zijn eerste editie. Het evenement, dat een ode aan de trekvogel brengt, ging op vrijdagavond van start met een muzikale lezing van Theunis Piersma en Sytze Pruiksma. In de Bonifatiuskerk in Dokkum namen zij de aanwezigen mee op een wereldreis in het kielzog van de gezenderde grutto Amalia. Net als haar soortgenoten brengt zij een groot deel van het jaar in Afrika door en komt ze naar Nederland om te broeden en haar kuikens op laten groeien. Als gevolg van de oprukkende grootschalige en intensieve landbouw wordt dat laatste steeds moeilijker. Na het zien van de voorstelling King of the Meadows zijn de grutto’s geen vreemde vogels meer. Maar zijn ze, mede dankzij Amalia, bekenden geworden die je zomaar onderweg tegen zou kunnen komen.

Hoewel het festivalweekend zaterdagochtend nog zonnig begon, gooiden regen en wind al snel roet in het eten. De ruige weersomstandigheden maakten het de bezoekers van het eerste TREKfestival zeker niet makkelijk, maar voegden wel een extra dimensie toe aan de trektocht door het Lauwersmeergebied. Wie bereid was de windvlagen en de hoosbuien te trotseren wachtte een warm onthaal bij de 30 deelnemende toeristische ondernemers. Eenmaal binnen kon het grote of kleine genieten beginnen. Daar brachten een concert, een massage, een workshop, een lezing, een culinair experiment, of ander artistiek hoogstandje de pleisterende reizigers weer op verhaal. Waarna ze ‘opgelapt’ hun tocht konden vervolgen.

Op alle plekken stond het programma als een huis. Vrijwel overal liep het qua bezoek de hele dag lekker door. Op sommige plekken was er zelfs sprake van een enorme toeloop. Zo wisten velen de concerten in Wehe-den Hoorn en Ee te vinden, was het bij het Kuikenfestival in Kollumerpomp doorlopend druk en liep het bij de verschillende workshops af en aan. Ondanks de slechte weersomstandigheden voer ook het Participatieschip op beide dagen uit en vonden er tijdens de twee tochten inspirerende gesprekken tussen regiobewoners en bestuurders plaats. Ongetwijfeld had een zonovergoten weekend voor hogere de bezoekersaantallen kunnen zorgen. Maar de mensen die er waren toonden zich tevreden. Ze gaven aan mooie dingen en plaatsen te hebben gezien en nu al uit te kijken naar volgend jaar. En voor de festivalorganisatie is dat wat het meeste telt.

De organisatie en deelnemende ondernemers kijken dan ook terug op een geslaagd festivalweekend. En op een geweldig traject van gezamenlijkheid in aanloop naar het uiteindelijke TREKfestival. Dankzij het samen optrekken zijn er contacten tussen de deelnemers ontstaan waardoor zij elkaar ook de rest van het jaar zullen weten te vinden. Door de collectieve trektocht werden ze bekenden van elkaar. Net als de grutto een bekende werd dankzij de openingsact van Theunis Piersma en Sytze Pruiksma. Een aantal deelnemers gaf meteen na afloop aan te geloven in het TREKfestival en door te willen stomen naar 2016. Daarmee is het startsein gegeven voor de aanloop naar de tweede editie, die naar verwachting nog meer publiek naar het Lauwersmeergebied zal trekken. Helemaal als het weer mee zit, tegen die tijd.