Start rioolproject in Dongeradeel

Dokkum – Groep 7/8 van de Nynke van Hichtumschool in Dokkum is op donderdag 9 april begonnen met het rioolproject ‘Help, mijn eendje verdwijnt in het riool.’  Het rioolproject ging van start met een speciale les  over het riool.  Waar gaat het vieze water naar toe als het water door het putje loopt? Hoe ziet een rioolwaterzuivering eruit? Waarom mag er geen frituurvet door de wc gespoeld worden? Deze vragen komen aan bod bij het rioolproject.

Leerlingen uit het basisonderwijs in heel Noordoost Friesland zijn bezig met het project ‘Help mijn eendje verdwijnt in het riool’. Het is een kort en krachtig project, waar de kinderen op zoek gaan naar de verborgen wereld achter het afvoerputje. De leerlingen van de Nynke van Hichtumschool zijn gestart met een gastles van Hilda Buursma, vrijwilliger van NME De Klyster. Tijdens de les hebben ze een mini waterzuivering bekeken en zelf een drol gemaakt van ontbijtkoek, appelstroop en pindakaas. De juf moest voor bacterie spelen en een hapje nemen van de drol. Na de gastles volgt een bezoek aan de rioolwaterzuivering. Daar zien en ruiken de kinderen hoe het vieze rioolwater uit hun eigen woonplaats weer schoon wordt gemaakt door bacteriën. De zoektocht naar de verborgen wereld van het riool wordt thuis voortgezet met een geel badeendje. De leerlingen maken ludieke foto’s van situaties van (afval)water en rioolonderwerpen in hun eigen omgeving en gebruiken daarbij het badeendje.

Alle basisscholen in Noordoost-Friesland

Dit project is ontwikkeld door de drie NME-Centra in Noordoost-Friesland (De Klyster, NME Achtkarspelen en NME Tytsjerksteradiel) in samenwerking met de zes gemeenten (Dantumadiel, Ferwerderadiel, Dongeradeel, Kollumerland c.a., Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel) en It Wetterskip Fryslân. Het project is gestart in 2014 en wordt in 2015 voortgezet, met deelname van bijna alle 100 basisscholen in Noordoost-Friesland.