Geslaagde boomfeestdag in Dokkum

DOKKUM – Woensdagochtend 18 maart deden leerlingen uit groep 8 van basisscholen De Bron, St. Bonifatius, De Burgerschool en De Regenboog mee aan de nationale boomfeestdag in Dokkum. Ruim 130 kinderen hielpen in het Fonteinspark mee met het planten van vier appelbomen en dertig andere verschillende bomen. De provinciale boomfeestdag in Friesland werd georganiseerd door It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, IVN, Landschapsbeheer Friesland en de gemeente Dongeradeel.

Wethouder Pytsje de Graaf en gedeputeerde Johannes Kramer openden de boomfeestdag en onder leiding van Raynaud Ritsma zongen de kinderen het boomfeestlied. Daarna nam burgemeester Marga Waanders een herinneringspaal in ontvangst van Boomfeestdagcommissie Fryslân, vertegenwoordigd door Bram Bonnema. Samen met Bram Bonnema en Johannes Kramer plantten de burgemeester en wethouder één van de vier appelbomen in het Fonteinspark. Ook kinderburgemeester Amy Hanemaaijer hielp mee.

Na het planten van de bomen in het Fonteinspark vertrokken de leerlingen naar het park rondom de Meersloot waar ze verschillende opdrachten uitvoerden. De opdrachten stonden in het thema van de boomfeestdag van dit jaar: bomen en water. Met de boomfeestdag hebben de kinderen op een leuke manier iets geleerd over het nut en belang van bomen, want “wy hawwe beammen nedich om yn te klimmen, om te fersideboartsjen, as skaad op in hite dei en guon beammen leverje sels fruchten,” aldus wethouder De Graaf.

De gemeente Dongeradeel heeft de vier appelbomen ter adoptie aangeboden aan de vier deelnemende scholen. De vier appelbomen zijn ter herinnering voor de scholen aan de nationale boomfeestdag en kunnen worden gebruikt bij andere lessen over bomen.