Friesland eert stammoeder Oranjes met themajaar

Maria Louise Jaar 2015 opent met muurschildering en exposities

LEEUWARDEN – Het Maria Louise Jaar start op donderdag 9 april 2015. De feestelijke aftrap van het themajaar vindt plaats in de Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Dan wordt ook het startsein gegeven voor andere bijzondere Maria Louise-projecten: een vorstelijke muurschildering, tentoonstellingen, een symposium, een jeugdvoorstelling, een koninklijke harddraverij, theatrale wandelingen in Oranjewoud etc.

Op donderdag 9 april is het precies 250 jaar geleden dat  Maria Louise van Hessen-Kassel overleed op het Princessehof in Leeuwarden. Nog altijd spreekt haar verhaal tot de verbeelding: de jonge weduwe die uitgroeit tot de lieveling van het Friese volk, tot stammoeder van ons koningshuis, zelfs van Europa. Diverse plekken in Fryslân eren het werk en leven van deze sterke vrouw met een themajaar. In Nassau-stad Leeuwarden start het feestelijk Maria Louise Jaar.

Startbijeenkomst

In de Leeuwarder Grote- of Jacobijnerkerk, de plek waar ze is bijgezet, start op 9 april het themajaar. Uiteraard staat de bijeenkomst helemaal in het teken van Maria Louise. Van muziek tot toneel, van lezing tot fotografie: diverse onderdelen uit het Maria Louise Jaar passeren de revue.

Vorstelijke muurschildering

Vanaf 9 april tot de onthulling op 20 juni wordt er door het Graffiti Platform Leeuwarden aan een levensgrote muurschildering op de zijmuur van de Brasserie (naast het Keramiekmuseum Princessehof, het voormalig woonhuis van Maria Louise) gewerkt. Hier verschijnt een ‘streetart’ stamboom met 10 portretten van afstammelingen van Maria Louise en haar man Johan Willem Friso. Onder hen huidige Europese vorsten. Burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone en Jannewietske de Vries, loco commissaris van de koning in Fryslân, zetten op 9 april om 16.00 uur de eerste ‘pennenstreken’.

Fototentoonstelling (23tich)

Maria Louise is 23 wanneer haar man sterft. Ze laat zich niet kennen, neemt de taken van haar man waar en wordt regentes van haar zoon. Zouden 23-jarige vrouwen van nu hetzelfde doen? En hoe ziet hun leven er eigenlijk uit? Een fototentoonstelling van fotograaf Tryntsje Nauta brengt het leven van acht 23-jarige inwoonsters uit Leeuwarden in beeld. De tentoonstelling zwerft als reizende expositie de komende maanden uit over de provincie.

Openingsweekend

Vrijdag 10 april organiseert de Fryske Akademy een symposium ‘Marijke Meu, prinses in Fryslân’. In Oranjewoud is op 11 en 12 april de theatrale wandeling ‘Wonderen in het Woud’ te beleven. Diverse musea in Friesland eren Maria-Louise met een tentoonstelling; het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en Museum Willem van Haren in Heerenveen.

Over het Maria Louise Jaar

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Nog altijd spreekt haar verhaal tot de verbeelding: de jonge weduwe die uitgroeit tot lieveling van het volk, tot stammoeder van ons koningshuis, zelfs van Europa. Friesland eert het werk en leven van deze sterke vrouw met een themajaar. Van historische harddraverij tot reizende fototentoonstelling, van stadswandeling tot jeugdvoorstelling. Naast Nassau-stad Leeuwarden zijn Oranjewoud en Ameland (geliefde plekken van Maria Louise) een jaar lang decor voor diverse activiteiten.  www.marialouise2015.nl