Eeterij De Deurbraek, Is dat wat?

12036836_493937530783370_167848614957213764_n 12036670_493937550783368_5516327120131886895_n 12042684_493937624116694_404239587856873898_n 12002043_493937637450026_4394691381769779223_nDOKKUM – Al drie weken leden hew ik hier en daar wete lat’n dat ik en de lady even ûteten suuden bij De Deurbraek in Dokkum. Ik hew my verbaasd over de reacties: ,, Is dat wel wat? hewst dér wel goed spul? Ik hoor dér wel us wat mindere berichten over?” Dat soart reacties, Nou!

Allereerst wil ik jim d’r even op attent make dat myn frou en ik dér verloofd binne. En oans huwelyk is lieke sterk as ut merk Weidenaar. Dat was nog in de tiid van de ouwe eigenaer. ‘T is nou in hânnen van Janko Weidenaar. En dat proef je! Al ut vlees komt ût eigen slagerij, kwaliteit dus. Ik bin heul eerlyk: ,,Die droge wurstjes bin myn favoriet’n niet maar ik hew toch gustern heerlyk eten, hoor.” Eén van de serveersters hew ik even sproken en ik werd wel gewaar dat de overgang van ouwe naar nije eigenaar wat voet’n in de aarde had. Ut was even zoeken naar de juuste weg maar echt, ik vien ut concept van een buffet met á la carte een ûtkomst. En betaalbaar.

De ouwe meuk is ook wat oppimpt. Een lekker strak fris behankje en de simpele doeltreffende opstelling van ’t buffet met de dér byhorende miss em place vien ik heel laagdrempelig en toch van sierlijke etiquette. De dames hew ik ook vraagt of de zaak wel ’s vol zit want, dér twiifelt Dokkum en omstreken ook an. Ze vertelden my dat ze in de actiemaanden oktober en november de boel soms niet bybene kinne. Dan bin de kosten fan ’t buffet een tientsje p.p. Je sien ut aan de bûtenkant niet maar echt: Wij waren as tweede stel binnen kom’n en gedurende de heule avond nog wat passanten en twee reserveringen van meer dan tien persoanen per tafel. Ik vien ’t knap!

Dit kleine restaurantsje verdient neffens my wat meer positieve berichtgeving in de regio. Ik sien sulks gauw in de grote steden as Groningen. Dér lope dit soart concepten goed. Hier in Dokkum mut men d’r wat aan wenne want, wy binne hier nog al wat van ‘veur ’n kwartsje op ‘e eerste rang’ en de kat ût de boom sien. Maar nim van my maar aan:

De Deurbraek is een lowbudget restaurant met een prachtige “Buffet-formule” in een frisse, schone omgeving met kwalitatief hoogwaardige (streek-) producten. Tevens is het personeel vakkundig en representatief en beschikken de serveersters over respectabele etiquette. De kok bewaart achter de deuren een hygiënische werkwijze en traditioneel, geheime receptuur.

Wy hewwe een hiele fyne avond had, Bedankt Cisca, Elise en Kees!

 

Harmen Poortman