Economie, niet van eco-(nu)

DOKKUM – Even bij prate, ik hou ut su kort mogelijk. Gustern met ene arbeidsdeskundige van ut UWV praat. Ik hew haar de folgende vraag steld: ,,Hoe kin ut dat jongelui niet aan de bak komme en dat ouwe verslieten ménsen met keunstknibbles, hartkleppen bypases en keunstheupen nog steeds op de arbeidsvloer te fienen binne?”

Har Antwoord: ,, Ja Poortman, een beleidsmedwerker van ut UWV die al vier jaar met pensioen was hewwe we ook weer terug haald, we kinne gien verfanger fiene die voldoet aan de eisen van de functie.”

Zat ik sukrekt nog even bij de achterbuurman om te vragen hoe ut met de MS-patient rechts naast mij gaat die een weekje in ut siekenhûs verblieve mut. We kwamen d’r beide op ût dat we straks verplicht mantelzorger binne. We houwe d’r al rekening met dat straks een maatskappelijke organisatie bij oans aanbelt met de vraag: ,,Kunt u een beetje om uw buurman denken? Kunt u met uw buurvrouw om boodschappen? Het hoeft maar één keer in de week.”

Ut is tiid veur een andere economie! Dér waren we het allebeide wel over iens. Wij kinne oans niet veurstelle dat de economen in Den Haag (of elders in de wereld) zich blienstare op de ontwikkeling van geld en geldstromen.

Ik maak nu misskien een opmerking die menig econoom als muziek in de oren klinkt: ,,Economie is toch de leer naar wetenschap rondom de ontwikkeling van de welvaart in de samenleving (wereld)? Wanneer de levensstandaard omhoog gaat dan is de economie toch voorût gaan?”

Wat sketst mien verbazing (en trouwens steeds minder): Ut gaat er in oanze wereld allinnig nog maar om of we meer of minder kinne met ons geld. De inflatie liekt wel leidend veur de economie. Even terug naar de schoolbanken heren en dames economen:

Binne jim jim wel bewust wat eigenlijk de veurûtgang weest is na 12 mei 1993? Ien en al digitale streberichhied wér we niet van vrete kinne! Ut is hartstikke moai allemaal wat we nou allemaal met de Tablet en Iphone kinne, maar dér kin de gewoane man echt niet op tere. Desondanks is de welvaart wel veurût gaan: We hewwe in plaats van allinich Nederland 1,2 en 3 nou alles in de woankamer wat we d’r niet in hewwe wille.

Lang leve de economie

Harmen Poortman