De Markt in Burgum is klaar voor de toekomst

BURGUM – Na ruim een jaar van werkzaamheden is de Markt in Burgum klaar voor de toekomst. Het parkeerterrein is met ruim 100 plaatsen vergroot en het plein is geheel vernieuwd. Wethouder Geerling Schippers heeft donderdag 22 oktober de Markt officieel heropend. “Dit nije plein is in geweldige upgrading foar Burgum en set it sintrumdoarp goed op ‘e kaart.”

Officiële heropening van de Markt

In het paviljoen op de Markt vond donderdagochtend de feestelijke heropening plaats met een ondernemersontbijt en een koffiemoment voor omwonenden. De officiële heropening was tevens de start van het Burgumer Mearkes Festival wat gehouden wordt van 22 tot en met 24 oktober.

Herinrichting de Markt

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de herinrichting van de Markt. Naast de uitbreiding van het parkeerterrein is het plein opgeknapt. Nieuw straatmeubilair, lichtmasten met led verlichting en mooi aangelegde boomeilanden geven het plein een nieuwe, eigentijdse uitstraling. Er zijn oplaadpunten geplaatst voor elektrische auto’s en zonnepanelen. Regenwater wordt nu boven- en ondergronds opgevangen en geleidelijk afgevoerd naar het oppervlakte water.

Water en kunst op de Markt

De gemeente Tytsjerksteradiel wil bewust omgaan met hemelwater. Op de Markt zijn daarom maatregelen getroffen voor het tijdelijk opvangen en afvoeren van regenwater. Belangrijk, want hoe meer bestrating, hoe minder water kan wegzakken in de grond. De Markt is zo ingericht dat het hemelwater wordt opgevangen in de ‘symbolische’ opfeart in het midden van het marktterrein. Wanneer er veel regen valt, loopt het water vanuit deze opfeart over in ondergrondse kratten, waterbuffers. Daarna wordt het naar het Prinses Margrietkanaal gepompt. Op deze manier kunnen zware buien worden opgevangen.

Op de Markt zijn enkele kunstwerken gerealiseerd waarbij water centraal staat. Kunstwerk ‘Zitgolf’, gemaakt door kunstenaar Martin Borchert uit Groningen, wordt zaterdag 24 oktober om 16.30 uur onthuld. Het kunstwerk verwijst naar het woud en water van Burgum en omgeving. In het kunstwerk zijn een grondwatermeter en een watertappunt geïntegreerd, in het kader van het project ‘Join the pipe’. Met dit project worden drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden gefinancierd.