Claudy Jongstra wint Vredeman de Vriesprijs

LEEUWARDEN – Kunstenares Claudy Jongstra heeft de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving 2015 in de wacht gesleept. Ze krijgt de prijs  voor haar ontwerp voor De Denkkamer voor Natlab/Plaza Futura. Jongstra ontving de prijs vrijdag uit handen van gedeputeerde Sietske Poepjes in het provinciehuis te Leeuwarden. 

De jury heeft uit 53 ingestuurde ontwerpen gekozen voor De Denkkamer van Claudy Jongstra. De jury spreekt over Claudy Jongstra als “een klasse apart. Zij bevindt zich op een ongekend hoog niveau en heeft een idioom dat zo eigen is dat niemand bij haar in de buurt komt. En ze blijft zich vernieuwen. Als je goed kijkt, zie je dat ze voor elke opdracht weer een specifieke benadering kiest. Er is een duidelijke ontwikkeling te herkennen in vorm en techniek, in textuur en kleur.”

Eervolle vermeldingen waren voor:

  • Harrekrammele. Ontwerper Machiel Braaksma; opdrachtgever Machiel Braaksma
  • Oranjekoek. Ontwerper Jelle F. Post; opdrachtgever Tryntsje Nauta (fotografie) en uitgever Bornmeer
  • Travel Cat Bag. Ontwerper Regina Mol (Studio Snorhaar); opdrachtgever Studio Snorhaar i.s.m. producent Eurofelt Sneek
  • WaLTER (Wadden Sea Long-Term Ecosystem Research). Ontwerper: BWH Ontwerpers; opdrachtgever NIOZ/WaLTER

De Moanne Publieksprijs

Behalve de juryprijs is er dit jaar ook een publieksprijs. Kunst- en cultuurpodium De Moanne liet haar publiek stemmen op 8 genomineerde ontwerpen. Het publiek koos voor Oranjekoek als winnaar van De Moanne Publieksprijs. Met de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving wil de provincie Fryslân een stimulans geven voor Vormgeving in Fryslân.