Brug binnenstad Dokkum vier weken gestremd

DOKKUM – De brug Lytse Pyp tussen de Oostersingel en de Aalsumerpoort in de binnenstad van Dokkum is vanaf maandag 23 februari vier weken gestremd voor alle verkeer. Kabels en leidingen in de Lytse Pyp worden dan verlegd in voorbereiding op de werkzaamheden aan de brug later dit jaar. De nutsbedrijven starten een week later met hun werk dan aanvankelijk was gepland. 

Voor het aanpassen van de kabels en leidingen wordt er een gestuurde boring aangebracht. Hierdoor is doorgaand verkeer via de Oostersingel – Aalsumerpoort niet mogelijk. Tijdens de werkzaamheden gelden er omleidingsroutes. Bevoorradingsverkeer kan rijden via Altenastreek – Hanspoort – Achterom – Kloostersingel – Torenstraat – de Markt – Boterstraat. Actuele informatie over de werkzaamheden is te vinden op de Facebookpagina ‘Kademuren Koornmarkt’ of via de gemeente Dongeradeel op telefoonnummer 14 0519. De brug is na 20 maart weer gedeeltelijk open voor het verkeer. Eén rijbaan blijft gedurende nog eens vier weken gestremd voor vervolgwerkzaamheden aan kabels.

Compleet vervangen

De brug Lytse Pyp verkeert in slechte staat en moet worden opgeknapt. Dat geldt ook voor de kademuren langs het Nauw van de Koornmarkt. In de brug is onder andere betonrot aangetroffen. Om deze schade te kunnen verhelpen en om voldoende draagkracht te hebben voor het autoverkeer, moet de Lytse Pyp compleet worden vervangen.

Planning werkzaamheden

Na de voorbereidende werkzaamheden van de nutsbedrijven, worden in de periode september tot en met december 2015 de kademuren en de brug aangepakt. In de planning wordt zo rekening gehouden met andere werkzaamheden en evenementen in de binnenstad die in 2015 plaatsvinden.