Wethouder Rijpstra geeft startsein actie ‘Beter scheiden’

Donderdag 13 maart 2014 | 10.00 uur

BURGUM – Groenafval uit de keuken komt vaak in de grijze afvalbak terecht. De gemeente Tytsjerksteradiel wil hier met de actie ‘Beter scheiden’ verandering in brengen. Daarom ontvangt ieder huishouden de komende tijd een speciaal emmertje voor groenafval. Wethouder Houkje Rijpstra geeft op donderdag 13 maart het startsein voor de actie.

Beter scheiden

Uit proeven blijkt dat groenafval uit de keuken vaak uit gemakzucht in de grijze afvalbak terechtkomt. Dit is jammer, omdat het gebruikt kan worden voor compost. Ook wordt het overige restafval vervuild. De gemeente wil het aantal kilo’s groenafval in de grijze containers halveren. Daarom ontvangt ieder huishouden in Tytsjerksteradiel in het kader van de actie ‘Beter scheiden’ een emmertje voor groenafval. In totaal worden er tot half mei zo’n 13.000 emmertjes huis-aan-huis uitgedeeld. In de emmertjes zit compost, gemaakt op het composteerterrein van Tytsjerksteradiel in Sumar. Op deze manier wordt ook nog extra aandacht besteed aan de mogelijkheden met groenafval en het eindresultaat.

It Griene Nêst
De actie wordt gecoördineerd door Stichting It Griene Nêst in Sumar. Dit gebeurt in het kader van werk- en ervaringsproject ‘Niemand aan de zijlijn, iedereen doet mee!’. Bij It Griene Nêst worden de emmertjes in elkaar gezet en gevuld met compost. Vervolgens gaan vrijwilligers van verschillende organisaties de emmertjes uitdelen in de gemeente. Hier zijn onder andere basisschoolleerlingen en scholieren van OSG Singelland bij betrokken. De klus wordt ook uitgezet bij Dyn Ynset, de bemiddelingssite tussen aanbieders van klussen en mensen die een uitkering ontvangen.

Uitnodiging
U bent van harte uitgenodigd om bij de start van de actie ‘Beter scheiden’ aanwezig te zijn. Deze vindt plaats op donderdag 13 maart 2014 om 10.00 uur op It Griene Nêst, Bosweg 1A in Sumar. Na het officiële startsein zal wethouder Houkje Rijpstra een aantal emmertjes uitdelen op Sumarreheide.